Läckande tätskikt står för en femtedel av de cirka 100 000 vattenskadorna i Sverige varje år och kostar årligen mellan 6 och 10 miljarder. I förlängningen är det också en hållbarhetsfråga eftersom varje badrum som rivs är klimatpåverkande - varje vattenskada motsvarar 150 mils bilskörning. Totalt blir det 4 000 varv runt jorden med bil.

-Vattenskador är något vi jobbar med hela dagarna, berättar Länsförsäkringar Gävleborgs byggnadstekniker Jens Liljeby. Vi kommer givetvis rekommendera de tätskikt som klarat testet, men så länge man väljer ett tätskikt som är godkänt av BKR eller Golvbranschen (GVK) så är det inget som påverkar hur vi försäkrar. Testet är inte bara till för att kunder ska välja ett bra tätskikt, utan är också en möjlighet för tillverkarna att utveckla och förbättra sina produkter.

Testerna hjälper till att identifiera potentiella svagheter i tätskiktssystemen, och följer upp tillverkarnas åtgärder sedan föregående test. Tätskikten testas för påfrestningar som motsvarar 25-30 års användning, vilket är den normala livslängden för ett badrum. De medverkande tätskikten i testet är dem som är de vanligaste på den svenska marknaden. 18 av de 19 testade tätskikten är så kallade foliesystem och branschgodkända av BKR, och den sista är en plastmatta godkänd av GVK.

-Det är svårt att kontrollera sitt tätskikt efter montering, men är man osäker på sitt tätskikt kan man kontakta sin leverantör eller tillverkare av tätskiktet som har fått alla resultat från testet, säger Jens. Viktigast är att följa alla branschregler vid renoveringen, men förebyggande åtgärder som att hålla rent golvbrunnen och ha bra ventilation i badrummet är en bra början!

Tre tips när du renoverar badrum
1. Anlita behöriga våtrumsentreprenörer med rätt utbildning
2. Se till att entreprenören väljer ett bra tätskikt, fördelaktigen ett som klarat testet
3. Skriv ordentligt avtal med entreprenören (Hantverkarformuläret 17)

Hela testet och resultat hittar du här:
https://www.lansforsakringar.se/gavleborg/privat/forsakring/forebygga-skador/vattenskador/tatskikt/test-av-tatskikt/