Sandra Hessel, projektledare hos Compass Fairs som ordnar Bomässan, hur är läget?
- Majoriteten av utställarna är klara, men det kommer att hända mycket de närmaste dagarna.
Hur många var med även förra året?
- De flesta är med i år igen.
Vilka dragplåster blir det i år?
- Det är klart att Anders Stålhand från ”Äntligen Hemma” på TV4 kommer på söndagen. Han ska hålla föreläsningar på scenen och signera sin bok. Det andra dragplåstret är Anna Braun, programledare för ”Fixa Rummet” på SVT, som på lördagen kommer att föreläsa om hur man kan inreda trädgården. Det är också ämnet i den bok som Anna kommer att signera och sälja. Hon kommer även att ha lite rådgivning i samband med sina föreläsningar.
Hur ser programmet ut, tävlingar, seminarier, rådgivning, mattorg mm?
- Programmet kommer att innehålla intressanta och spännande föreläsningar med extra fokus på trädgård. Clownen Mike kommer och besöker alla barn på mässan under söndagen. Det kommer också att finnas många tillfällen till rådgivning både hos utställarna och i särskilda montrar. Det blir också spännande och intressanta tävlingar med fina priser. Matdelen kommer att se ut som tidigare men det blir mer inslag av hantverk, så det är ett mat- och hantverksområde i år. Precis som förra året kommer det också att vara kurser i blomsterbinderi.
Om man besöker Bomässan, vad ska man ta med sig?
- Jag tycker att man som besökare på mässan ska ta med en ritning över sin trädgård eftersom vi kommer satsa lite extra på just trädgård med rådgivning. På mässan kommer temat Min Trädgårdsdröm att finnas och där har man möjlighet att få kostnadsfri rådgivning, tips och idéer angående sin trädgård.
Är det något mer som du vill tipsa om inför årets Bomässa?
- Jag tror jag har fått med allt som är klart i dagsläget!
Anders Stålhand, hur ser du på Bomässan? Men först av allt, hur känns det att bli kändis på TV?
- Det har varit väldigt roligt att få uppleva och det är bara positivt.
Är det första Bomässan för dig?
- Jag har varit med på mässor förut men den i Gävle blir första Bomässan och jag gillar deras upplägg med främst lokala aktörer blandat med några rikstäckande som är med på alla mässor. Det är för övrigt första gången jag är i Gävle över huvud taget!
Vad är det som du ska bjuda på som du tror kommer att ge mest respons?
- Mitt föredrag kommer att handla om att man ska utforma sina trädgård så att man får en känslomässig anknytning till den. Till exempel att man odlar olika grönsaker så att man kan smaka på sin trädgård! Syn, smak, lukt ger ju påtagliga sinnesintryck!
Har du besökt Wij Trädgårdar?
- Nej inte än, men jag hoppas få tillfälle till det i sommar. Jag har samarbetat med några studenter från deras högskolekurser och de var duktiga!
Anna Braun, har du varit med på Bomässan förut?
- Nej, inte som föreläsare, men självklart som besökare!
Vad är det som du ska bjuda på som du tror kommer att ge mest respons?
- Jag ska bjuda på en inspirationsföreläsning om hur man kan inreda sin utemiljö. Den riktar sig till alla som har balkong eller trädgård, men kanske främst till oss som inte har gröna fingrar men vill ha det fint utomhus ändå. Inredningsintresset är fortfarande väldigt stort i Sverige och vi vill helt enkelt flytta det tänket även utomhus. Många är duktiga på inredning och vi vill hjälpa dem att att få det lika fint utomhus. Innemiljön och utemiljön får gärna gå i samma stil och på så vis skapar man en helhet. Då blir det inte ett hus och en trädgård, det blir ett hem, kort och gott. Boken ”Ute blir inne”, som jag har skrivit i samarbete med trädgårdsdesignern Karin Klein, har fått ett jättefint mottagande. Jag är väldigt stolt över boken och den har faktiskt sålt så bra att vi kommer att ge ut en ny upplaga under våren 2014.
Anna kommer också att sälja boken på Bomässan.
Rönngren Mark och Trädgård har varit med på Bomässan sedan starten. Anders Rönngren, vad kan besökarna förvänta sig hos er?
- Vi kommer att visa massor av nyheter från vår butik, men våra trädgårdsmästare och designers kommer även att finnas till hands för besökarna. Många besökare ser det som ett bra tillfälle få tips om allt från stenläggning till skötsel, växttips etc.
Vad är så bra med Bomässan?
- Det är ett bra tillfälle att få träffa intresserade och motiverade kunder som funderar på hur trädgården ska planeras eller vill ha tips om skötsel och plantering.
Behöver besökarna förbereda sig?
- Ta med en skiss på tomten och fundera på vad du vill göra med den.
Bomässan börjar kännas som en tradition i Gävle och om det vittnar väl det ökande intresset från både besökare och utställare!
Mer info om Bomässan:
http://www.compassfairs.se/no/informasjon/informasjon.php?item=prod_prod-s4%2F605