Besökarna kommer att få information om och inspireras till hur man på olika sätt kan bli både ”energisnålare” och mer miljömedveten genom rätt val av produkter och tjänster, som är energieffektiva och bidrar till en hållbar utveckling.
På Bomässan finns flera mässerbjudanden, intressanta föredrag, möjlighet att ställa frågor till experterna och ta del av ny teknik, information hur man sänker energikostnaderna och mycket mer.
Är det renovering eller tillbyggnad på gång där hemma kanske det behövs lite experthjälp! På Bomässan får man chansen att ställa frågor direkt till Matte Karlsson och Willy Björkman från TV4:s Bygglov och för att få de bästa råden.
Lars Andrén, expert på frågor som rör energi i allmänhet och solenergi i synnerhet besöker Bomässan för att berätta hur man gör.
– Jag kommer först att ge en beskrivning av hur energianvändningen i ett normalhus ser ut; hur vi fördelar energin mellan värme, varmvatten och hushållsel, säger Lars Andrén. Sedan berättar jag hur du kan minska den energianvändningen. I slutändan blir det då enklare att klara energiförsörjningen med exempelvis solenergi.
Matte och Willy ger också sina expertsvar under en interaktiv frågestund på mässans scen.
– Det blir som en djupdykning i de olika problem som man kan stöta på hemma när man renoverar eller bygger, säger Matte Karlsson. Alla typer av frågor är lika välkomna.
– Det kan handla om vilken färg du ska använda för väggar och tak, i vilken riktning du bör lägga parketten på golvet, vilka reglar du ska använda om du ska sätta upp en vägg i sovrummet eller hur du går till väga om du ska spackla, säger Willy Björkman.
Självklart är det mycket att tänka på vid en renovering eller byggprojekt, men det finns enkla och viktiga saker som man bör tänka på för att bli snällare mot miljön.
– Var lite finurlig när du gör dina materialval och välj miljösmarta alternativ, säger Matte. Planera projektet lite mer noggrant, som exempel beställa flera saker för att få med så mycket som möjligt i samma beställning.
Matte Karlsson och Willy Björkman leder också Bomässans tävling Handy Girl +Partner som har fått ett stort genomslag. Här får tjejer med sin partner tävla om ett verktygspaket genom att delta i olika praktiska och teoretiska moment.
– Det kommer att bli till att spika, hamra och mäta, säger Matte. Vi gör ingen bedömning utan de som gör det först och rätt vinner.
Matte tipsar – tre gröna renoveringstips:
● Använd miljövänliga material
● Tänk på att sopsortera i den mån det går
● Planera projekten och beställ så mycket material som går samtidigt för att minska transporterna
Vill du bygga ett hem som håller och möter framtidens behov? Passivhus är inte bara energisnålt utan även komfortabelt med utrymme för spännande arkitektur. Byggtekniken kräver dock stor kunskap så man ska börja med att få råd från Intressegrupp Passivhus Sverige som är med på Bomässan.
– Energisnålt byggande kanske inte låter speciellt sexigt, men vi vill visa att passivhus är något häftigt, spännande och snyggt, säger Simone Kreutzer från Intressegrupp Passivhus Sverige, landets ledande inom passivhustekniken.
På Bomässan kommer Simone och maken Tommy Wesslund att presentera sitt senast projekt, Villa Circuitus, Smålands första internationellt certifierade passivhusvilla, som också är ett strålande exempel på Grönt Boende!
Som vanligt är det också många aktiviteter för barnen med clown och lekplats.

Mer info: http://bomassa.se/se/massor/sandviken2016/