Sen är frågan, ska jag köpa ett begagnat hus eller bygga nytt? Det finns flera faktorer att ta hänsyn till, till exempel att driftskostnaderna i ett nytt hus normalt blir mycket lägre:
● Uppvärmningskostnader – moderna hus är konstruerade för en betydligt lägre energiförbrukning än för äldre hus
● Uppvärmningsmetoderna har också utvecklats och bidrar ytterligare till sänkta energikostnader
● Ventilationen är idag också utvecklad så att man idag får både ett hälsosamt inomhusklimat och med värmeåtervinning från början
● Grundkonstruktionerna har också utvecklats sedan 70-talet när det var ganska vanligt att man byggde platta på mark med minimal isolering eller öppen, oisolerad torpargrund som förorsakade stora fuktskador. (Idag finns grunder som är typgodkända av Sveriges Provningsanstalt på marknaden, vilket ger en extra trygghet)
● Garantierna från leverantörerna av monteringsfärdiga hus har också utvecklats och är idag minst 10 år
● Nybyggda fastigheter är helt befriade från fastighetsavgift under de 15 första åren vilket motsvarar en total besparing på 100.000kr eller 6-7.000 kr/år
En nybyggd villa i ett plan på 120 kvm kostar ungefär lika mycket som två plan (1,5) på 190 kvm, 3,5 – 4,5 mkr. Om huset kostar 3,5 mkr blir bruttokostnaden (före skattejämkning för räntan) ca 10 000,- kr/månad. Tack vare lägre drift- och underhållskostnader samt befrielse från fastighetsavgift motsvarar det ett begagnat hus för 2,5 mkr! Kontantinsatsen är 15 procent i båda fallen vilket innebär 150 000 kronor högre insats i det nybyggda huset. Å andra sidan – vem köper ett begagnat hus utan att renovera det? Ett nytt kök kan kosta mer än den skillnaden!
Underhållskostnaderna bör ju rimligen också vara betydligt lägre i det nyare huset!
Man kan också jämföra med vad ett radhus i en bostadsrättsföreningen kostar per månad! Med en prislapp på 1,5 mkr och en månadsavgift på 3-6 000 kr hamnar lätt över 10 000,- kr/månad!
Bygger man nytt har man också möjlighet att få huset utformat i stort sett exakt som man vill ha det.
När man bygger nytt ska man också välja vilken typ av byggmetod man föredrar. En del svenska husföretag bygger färdiga volymer på fabriken för att sedan montera ihop dem, vilket ger kort byggtid. En stor fördel med det är att husstommen och inredningen snabbt blir skyddade från väder och vind under byggtiden.
Hjältevadshus är ett av företagen som bygger med färdiga volymer och det är Mikael Nilzon som säljer deras hus i Gästrikland, Södra Hälsingland och Dalarna.
- Från det att husvolymerna levererats behöver vi på Hjältevadshus bara 5 veckor på byggplatsen innan det är klart för inflyttning, men det spektakulära är att taket och fasaderna är täta redan första montagedagen, säger Mikael Nilzon.
Efter inflyttningen återstår i princip bara för köparna att göra i ordning tomten, plantera gräs och buskar mm.
Mer info: http://hjaltevadshus.se/