Fastighetsägarna i Älvkarleby kommun har, eller kommer att bli, kontaktade av Hus & Gårdar Förlag för att ta del av de intressanta uppgifterna om just deras hus. Det är de fristående villorna som ingår i dokumentationen. Hyreshus och radhus ingår ej i dokumentationen. Fast boende som fritidsboende är båda delarna intressanta.

Stort intresse
De flesta är intresserade av att deltaga i boken, då det är gratis.
– Det märks att intresset är störts hos dem som bott och växt upp i kommunen, och kanske även haft släkt i tidigare led som bott här, säger Robert Ehrin, en av dem som arbetar med dokumenteringen. Vissa fastighetsägare har även boken Sveriges Bebyggelse som finns över kommunen från 1950. Intresset hos dem som har den är oftast än större, och framförallt till att köpa den nya boken. Den gamla boken ger en bra inblick i samhället på 1950-talet, med vad det fanns för moderniteter såsom el, VA m.m. samt med vilka som bodde i husen och inte minst bilderna på husen, som inte sällan har ändrats en hel del. Tanken är att boken som görs i dag skall ge en lika intressant inblick i 2000-talets samhälle. Även om samhället utvecklats en hel del sedan 1950-talet med att människor inte bor på samma plats lika länge eller kanske inte tar över föräldrahemmet i samma skala som förut, så är det en intressant dokumentering. Men det får ses som nutidshistoria det som skrivs. I vissa fall hinner saker ändras sedan projektets start med att människor flyttar, hus byggs om eller liknande innan boken har färdigställts. Just det att samhället förändras snabbare är det i sig intressant. Det är precis det som företaget tänkt på i sin slogan, ”Nutid idag blir historia imorgon”.

Det som kommer att tas upp i boken är uppgifter om sådant som husets byggår och eventuella ombyggnadsår, grund, takmodell samt hur uppvärmningen utav huset sker. Just uppvärmningsbiten är intressant, för här har det verkligen förändrats. På 1960-talet var det olja, sedan var det främst el som gällde. I och med att dessa alternativ kom var det vanligt att de som bodde i främst äldre hus slängde ut vedspisar och kakelugnar m.m. Detta är också något som blivit mer intressant igen i dag, och det är inte ovanligt att en kamin eller liknande har satts in igen. I dagens uppvärmning har luftvärmepumpar och pelletseldning blivit vanligt. Även de boendes situation dokumenteras, deras arbete och ålder är intressanta delar.

Unika böcker
De som väljer att köpa boken får alla en unik numrerad bok, med egen text och bild på försättsbladet. Företaget har gjort liknande böcker i Vallentuna och Knivsta kommun.

OBS! BILDTEXT: Det här huset är ett av ca 3000 hus som kommer att finnas med i boken. Det är byggt omkring 1750-tal och dess ägare är Kristina Örnqvist.