Den nya villan har utvecklats i samarbete mellan Svenska Husfabriken AB och EkoHus i Uppsala. EkoHus har säljkanaler till den privata husmarknaden, medan Svenska HusFabriken har en lång tradition av prefabricerade hus, där hela bygget sker på fabriken.

Det här är första gången sedan 1975, då sågen i Ljusne lade ned sin produktion, som det tillverkas hus i Ljusne. Det är också första gången sedan starten som Svenska HusFabriken tillverkar helprefabricerade privata villor.
– Huset kallas för Villa Volym och har en stor inredningsbar övervåning som kunderna kan inreda när de vill ha större boyta, kanske när familjen växer. Villan ger därmed stor flexibilitet för kunden, förklarar Clas Melander.

Villan byggs i tre volymer och görs helt klar i fabrik. Monteringen på byggplats går oerhört snabbt. På en dag finns ett tätt hus som är inflyttningsklart inom en till två veckor. Villan skiljer sig inte mycket i utförande från andra storsäljare som finns på marknaden men har en låg boendekostnad. Det är ett medvetet val eftersom det är den marknaden som EkoHus och Svenska Husfabriken vill in på.
– En försiktig beräkning visar att vi kommer att sälja 24 villor under de närmaste två åren, vilket bara utgör en bråkdel av marknaden för volymbyggda hus. 24 villor räcker gott för att kunna nyanställa cirka åtta personer i Ljusne, konstaterar Clas Melander.

Samarbetet mellan Svenska HusFabriken AB och EkoHus är etablerat sedan tidigare. Svenska HusFabriken har varit EkoHus produktionsanläggning för blocktillverkning av villor sedan 2006. Vid blocktillverkning görs delar till hus.

Svenska Husfabriken har sin produktionsanläggning i Ljusne, Söderhamns kommun, södra Hälsingland. Produktionen består av helt färdiga, prefabricerade byggnader i volymform eller delar till hus som till exempel blocktillverkning av villaväggar. Företaget levererar allt från stora flerfamiljsbyggnader till små villor.

Mer information om Svenska husfabriken se:
http://www.husfabriken.se

För mer information om EkoHus se:
http://www.ekohus.se