– Jag har drivit möbelbutiken i snart 10 år i en kedja men nu känns det helt rätt att ta fram ett helt eget sortiment då det är något jag funderat på ett antal år. Vi höjer nivån på allting och får behålla alla leverantörer vi önskat samt att vi inlett samarbete med ett antal nya som alla levererar bra kvalitetsmöbler till rätt priser.

Vem är då Henrik Dahlqvist?
– Jag är född och uppväxt i Valbo. Så skolgången var ”Soffe” och ”Ludde” innan jag gick 3 årig ekonomisk linje på ”Borgis”. Efter det så blev det militärtjänst inom luftvärnet LV3 i Norrtälje.
Yrkeskarriären startade jag hos min brorsa Johnny som hade Dahlqvist Bil i Gävle där jag jobbade som kundmottagare. Sedan startade jag företaget Demojouren tillsammans med min syster Maria som även hon var egen företagare sedan unga år. Där jobbade vi med demonstrationer i butik åt olika leverantörer. 1994 började jag som säljare på tidningen Nöjesmix som sedan togs över av Svensk Direktreklam. Sedan startade jag eget genom att öppna Gallerix i Nian 1996 och det höll jag på med till 2009.

Hur kom du då in i möbelbranschen?
– Jag hade ju fått blodad tand som företagare och var sugen att satsa på något större. Eftersom jag alltid har varit intresserad och tyckt att det varit kul med inredning så verkade det onekligen vara en intressant bransch. När vi fick läge att köpa det fantastiska huset som verkligen är något extra, slog vi till. Sedan var det ju kul att få med Johnny där från start 2010 då han egentligen hade dragit sig tillbaka och varit hemma något år men han hängde med och var ett stort stöd de första åren.

Vad står namnet Nobel Home för?
– Vi ville markera att vi lyfter oss ett snäpp och verkligen vill stå för både stil och kvalitet. Hos oss finner du inte de allra billigaste alternativen utan vi satsar på möbler som håller över tid. Vi arbetar med designklassiker som t.ex Jetson och varvar med nya moderna möbler. Vi vill erbjuda ett sortiment som är väl rustat för tidens tand och som man har glädje av i många år, kanske till och med i flera generationer. Nästan alla leverantörer är svenska och skandinaviska. Flertalet möbler är dessutom monterade vilket uppskattas av våra kunder.

Varför skall man då vända sig till just er?
– Vi älskar och brinner verkligen för det vi gör och gör allt som står i vår makt för att erbjuda bästa möjliga service. Vi kan hjälpa till med hela möblemanget och kommer även gärna ut och hjälper till med homestyling av utbildad inredare. Det kan gälla helheten med färger, form och vad som kan passa i det egna hemmet men även till kontor och företag. Vi vill verkligen vara en inspirerande butik och att man som kund ska få en känsla för hur det kan se ut hemma.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Det är väl i första hand att arbeta med helheten men sedan att alltid att vara beredd att hoppa in där det behövs. Jag är lyckligt lottad som har mycket duktiga medarbetare. Vi är ett tight team där var och en är mycket duktiga inom sina områden.

Vad är då målsättning eller vision med den här satsningen?
– Det är att få ännu fler Gävlebor eller Gävleborgare att hitta hit och se våra spännande produkter och lösningar när vi nu utvecklar konceptet ytterligare.

Hur långväga kunder har ni till möbelhuset?
– Det kommer faktiskt en hel del från Dalarna sedan har vi även levererat till fjällvärlden. Vi har kört upp hela möblemang i flera turer och en del kunder lånar både bil och släp själva för långväga transporter.

Vad var det som fick dig att bli egen företagare?
– Det var nog att se mina syskon arbeta med det som intresserade dem som var den stora drivkraften och hjälpte till att skapa motivationen.

Har du något råd att dela med dig till de som som funderar på att själva bli företagare?
– Det är fantastiskt roligt att vara företagare och få jobba med det man tror på. Kan man sedan få ihop ett bra team med engagerade medarbetare så är det ju toppen.

Vad är du då mest stolt över?
– Förutom min familj så är det väl just resan som företagare och att jag tagit chansen att prova lite olika grejer genom åren. Det är inte alltid rätt upp, utan lite mer som en berg och dalbana.

Hur är det att ha den multinationella möbeljätten IKEA som konkurrent på andra sidan Valbovägen?
– Jag ser det faktiskt inte riktigt så. Tvärtom så är det den bästa granne vi kan ha. De drar hit massor med folk och sedan har vi inte en enda likadan produkt i våra sortiment!

Är det då något vi inte känner till om dig?
– Att jag är en riktig sportnörd i alla dess former, gillar Brynäs och spelar lite golf. Jag är väldigt musikintresserad och samlar gärna på vinylskivor. Jag köper både gammalt och nytt samt tar gärna chansen att gå på konserter.

Namn: Henrik Dahlqvist
Titel: Möbelhandlande VD
Ålder: 48 år
Bor: Hus i Lindbacka
Familj: Sambon Jessica och två barn

Om Nobel Home
Nobel Home är ett fristående företag med ett helt eget sortiment av klassiska och moderna kvalitetsmöbler från många välkända varumärken. Erbjudandet är kvalitetsmöbler till konkurrenskraftiga priser i kombination med bästa möjliga service. Kunnig och erfaren personal hjälper kunderna att hitta en lösning som passar alla behov och delar mer än gärna med sig av sin kunskap och passion för inredning. I en inspirerande miljö finner besökarna ett brett utbud av soffor, sängar, matgrupper, fåtöljer, soffbord, stolar, lampor, mattor, belysning, inredningsdetaljer med mera. Det som behövs för att inreda ett hem eller arbetsplats och skapa en interiör med en medveten design. Praktiska tips och råd om om både funktion och design ingår.

För mer information: http://www.nobelhome.se

Fotnot: Grundskolorna heter Sofiedalskolan och Ludvigsbergsskolan i Valbo samt gymnasiet Borgarskolan i Gävle.