Drygt 40 år senare säljs begravningsbyrån till Fonus, som behåller namnet. Blomförsäljningen blir kvar med namnet Forsbergs Blommor, och den kan alltså fira 80-årsjubileum i år! Märtha Forsbergs Begravningsbyrå är alltså lite yngre men i alla fall den äldsta som fortfarande är verksam!
Begravningsbyrå, vad är det egentligen? Vi besökte Raul Wiberg och Ola Granquist, som jobbar på Märtha Forsbergs Begravningsbyrå för att få veta lite mer.
Båda två är överens om att det är ett väldigt givande arbete för den som tycker om att arbeta med människor. De har också båda en bakgrund som stämmer bra med jobbet. Raul har jobbat i affär och som kyrkogårdsvaktmästare medan Ola har varit pastor. I utbildningen till pastor fick Ola upp ögonen för hur viktig begravningsritualen är för oss människor.
Personlig service, personlig utformning och personligt engagemang är ledord för Raul och Ola. I samråd med de efterlevande utformas man begravningen och det finns ofta utrymme för mer individuella önskemål än vad många tror. Det gäller allt från val av musik, platsen för minnesstunden till val av utsmyckning.
Tyvärr händer det att efterlevande inte är riktigt överens om hur begravningen skall gå till. Men de som varit förutseende och skrivit ner sina önskemål i Vita Arkivet, "ett rådgivande dokument för dina närmaste den dag de måste arrangera din begravning". Man kan bestämma allt från vilka blommor man vill ha till vilken typ av begravning det skall vara. Vill man ha kyrklig eller borgerlig begravning? Det spelar ingen roll vare sig man är medlem i svenska kyrkan eller inte. Även praktisk information som vilka bankkonton man har, var finns eventuellt testamente, skall det vara minneslund eller egen grav osv. Idag kommer även yngre personer in ber att få Vita Arkivet, som är kostnadsfritt. Märtha Forsbergs kan också ordna förvaringen av dokumentet och det ingår även bevakning av när dödsfallet inträffar. Man samarbetar också med Familjens Jurist när det behövs juridisk kompetens.
Det är främst tre saker man bör ordna för att undvika problem i samband med begravning:
+ Vita Arkivet
+ testamente
+ prata med sina närmaste
Vita Arkivet kan vara ett bra anledning att ta upp och prata om detta känsliga ämne.
Att arbeta på en begravningsbyrå innebär inte bara gråt, det finns också glädjetårar när de positiva minnena kommer upp.
- Folk kommer ju till oss för att någon levt, inte bara för att någon dött, säger Raul. Det är viktigt att tänka på för de efterlevandes sorgearbete.
Ofta är man väldigt oförberedd när ett dödsfall inträffar, oavsett om det varit väntat eller inte. Många har inte klart för sig hur mycket som måste ordnas med. Vem skall betala räkningarna, när