Maximal aluminiumfönster är faktiskt den enda fönstertillverkaren i Sverige som serieproducerar sina fönster helt i aluminium. Nischen är i huvudsak funktionella fönster designade för hemmiljö. Kunderna är främst byggföretag, arkitekter och glasmästare som fungerar som återförsäljare.

På fönsterfabriken i Åshammar arbetar ett tjugotal personer med att tillverka fönster i både små och stora serier i alla möjliga former och utföranden. Tillverkningen är helt och hållet i aluminium som ger en kvalitet och livslängd inga andra fönster kommer i närheten utav och yrkesstoltheten bland medarbetarna är stor.
– Våra fönster är tillverkade av äkta aluminium i både båge och karm och skall ej förväxlas med träaluminiumfönster, berättar Anders Konnskog som tillträdde som vd 2009. Vårt koncept är väl helt unikt såtillvida att vi erbjuder ett underhållsfritt alternativ som aldrig behöver målas om, varken på in- eller utsida, till i princip samma prisbild som traditionella träfönster.

Företaget grundades av delägaren och försäljningschefen Christer Bäck som startade sitt måleri 1988. Arbetet innebar naturligtvis massor av arbete med att både måla och renovera gamla fönster så innovatören i honom lade grunden till det som idag kallas för världens smartaste fönster. 2005 köpte Valboföretaget Bengt Glaas Bygg & Fasad in sig i verksamheten och 2009 kunde man köpa de 6500 kvadratmeter stora lokalerna som varit fönsterfabrik i mer än 100 år.
– Det är en grymt spännande utveckling vi är inne i nu, berättar Christer. Det är ju det här man har jobbat för hela tiden. Möten med både gamla och nya kunder är min personliga drivkraft.

På fabriken har man tagit fram de flesta verktygen själv och lagerhåller cirka 100 olika profiler som används till fönsterproduktionen. Fönstren tillverkas från enstaka exemplar till serier om hundratals. En av produktlinjerna är helt manuell där fönstren färdas från station till station medan den nya linjen som är under konstruktion automatiseras för att ännu effektivare kunna producera serier där optimal kvalitet säkras i varje moment. Fönstren levereras oftast vita men kunderna kan få dem i vilken kulör som helst. De flesta fönstren säljs i Sverige även om exporten till övriga Norden har ökat de senaste åren. Maximals aluminiumfönster återfinns i tuffa och krävande miljöer som ishotellet i Jukkasjärvi till kontorsbyggnader i mellanöstern. Ofta monteras även Maximals aluminium fönster i badrum där de utsätts för både väta, kyla och värme från bägge håll.

– Vi anstränger oss för att designa fönster som inte bara ska ha en utmärkt funktion och hålla i generationer utan också vara vackra att se på. Vi har också arbetat igenom hela produktionen och trimmat linjerna för att vara så effektiva och miljövänliga som möjligt, berättar Anders inte utan lite stolthet. Från att tidigare ha fått betala för vår sophämtning får vi idag betalt för den. Dessutom tillverkas alla fönster av aluminium som är återvunnen till minst 50%.

Fönstren levereras med en rad olika glaskombinationer för bästa möjliga energieffektivitet och minimalt bullergenomsläpp. De förses med en särskild isolator i karmarna som förhindrar värmevandring genom att de bryter värme- respektive köldbryggan. Dessutom har man tagit fram ett unikt system, Maximal Compact, där man monterar systemet i den befintliga karmen med bibehållen glasyta som kompletteras med ett aluminiumfoder med perfekt passform för de nya underhållsfria fönstren.

Verksamheten har fördubblat sin omsättning till mer än trettio miljoner kronor de senaste åren och vi sticker inte under stol med att målsättningen är betydligt högre, förklarar Anders. Vi ska omsätta 100 000 000 kronor inom ett antal år samtidigt som vi fortsätter att generera vinst. Vi anser att den bedömningen är fullt realistisk då marknaden i princip är oändlig för den här typen av kvalitetsfönster. Vi är då fortfarande en förhållandevis liten aktör i branschen om än med en tydlig position och en egen nisch. Genom detta skulle vi kunna bredda vårt produktsortiment ytterligare för att nå ännu större marknader.

Fönsterbågar och karmar må vara av aluminium medan rutorna liksom den framtida målsättningen verkar vara glasklar.