Fakturabedrägerier är ett stort problem samtidigt som kunskapen om problemen är bristfällig, eftersom många av bedrägerierna inte polisanmäls. De som drabbas hårdast är småföretag, och företagen som skickar ut bluffakturorna arbetar medvetet med smutsiga metoder för att lura till sig pengar.

Erbjudanden som du får i brev kan ibland se ut som fakturor och har ett syfte att betalas av misstag. Någonstans står ordet ”erbjudande” med liten stil.

Det händer också att du får blanketter som är utformade för att likna välkända nummerupplysnings- eller katalogföretag. Du ombeds korrigera eventuella felaktigheter och underteckna blanketten. De innehåller oftast finstilta betalningsvillkor som du inte lägger märke till. Annonsen för ditt företag läggs sedan ut på sidor med få eller inga besökare.

Ett annat problem är ohederlig telefonförsäljning. Det kan röra sig om företag som ringer och berättar att din hemsida är i fara eller vill att du ska teckna dig för flera domäner. Ibland spelas samtalen in och ”klipps ihop” så att det låter som att man accepterat ett erbjudande.

Gör så här:
Om du får en faktura eller ett beställningsunderlag från ett företag gällande en vara eller tjänst som du inte har beställt är det viktigt att du hanterar underlaget på rätt sätt.
Läs igenom underlaget noga, även det finstilta, ha aldrig bråttom med att betala. Kolla upp om du verkligen beställt varan eller tjänsten. Har du inte det, stryk ett streck över papperet, skriv ”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster” och skicka tillbaka fakturan. Betala aldrig en bluffaktura även om företaget hotar med inkasso. Har du inte beställt eller tagit emot något är du inte betalningsskyldig. Tänk på att inte underteckna något. Spara all kommunikation med företaget som står bakom bluffakturan. Om du får påminnelser på fakturan måste varje krav bestridas skriftligen. Samma sak gäller om fakturan lämnas till ett inkassoföretag. En faktura för en vara eller tjänst som du inte har beställt är bedrägeri och ska polisanmälas.

Mer att läsa
Polisen har i samverkan med Bolagsverket och ett antal andra myndigheter och företag tagit fram ett material som guidar dig hur du ska göra för att bestrida en bluffaktura. Kolla också om företaget finns med på Svensk Handels varningslista.

» Polisens material: http://bit.ly/1C2EKub
» Svensk handels varningslista: http://bit.ly/1FO925y