En del tak rasar på grund av att det helt enkelt finns brister i underhåll (exempelvis röta) eller konstruktionsfel. Därför är det viktigt att skotta de tak som ska skottas innan skadan inträffar. Det gäller även exempelvis husvagnar.

Om du har en villa med ett så kallat sadeltak och ingen huskropp i vinkel, behöver du normalt inte skotta alls. Men ett tecken på att snön är för tung för taket kan vara om till exempel ytterdörren kärvar och då är det viktigt att skotta taket. För en näringsfastighet eller ekonomibyggnader på en lantbruksfastighet, är det extra viktigt att skotta taket för att få försäkringsersättning vid eventuell skada.

- Om du inte har sett till ditt tak och skottat bort tung snö och taken bryter samman, så är de flesta försäkringsvillkor skrivna så att försäkringsersättningen kan minska eller till och med utebli, säger Jens Liljeby, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Gävleborg. Om det snöat mycket och snön inte tas bort inom rimlig tid kan skadan inte anses oförutsedd av ditt försäkringsbolag.

- Men skotta inte bort all snö på taket – lämna gärna ungefär en decimeter. Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln vilket gör att man riskerar att vatten läcker in vid snösmältning eller regn, fortsätter Jens. Och var extra uppmärksam på snedbelastningen även under tiden du skottar ditt tak – skotta inte en sida i taget, utan håll en jämn fördelning över takytan.

Även om byggnadens konstruktion klarar snötrycket kan snöras och fallande istappar orsaka skada. Ställ därför inte bilar eller annat nära en byggnad med mycket snö på taket. Tänk också på att utskjutande utbyggnader kan skadas av snöras.

- Om snö rasar från ett tak, eller istappar lossnar från byggnaden, och skadar personer eller egendom kan du som fastighetsägare bli ansvarig. Egendomsförsäkring gäller generellt inte för snöras, avslutar Jens Liljeby, från Länsförsäkringar.

Sist men inte minst – tänk på säkerheten när du skottar. Gå inte upp själv på taket, ta med minst ytterligare en person. Se till att använda säkerhetslina och ta på dig bra skor. Om du känner dig det minsta osäker – ta hjälp av någon som är proffs.