En korrekt dimensionerad solfångaranläggning kan täcka upp till 60 procent av det årliga energibehovet för varmvattnet. Förbrukningen av varmvatten är tämligen konstant över året och därför kan solfångaranläggningen tillföra mycket energi från vår till höst.

Tillskott till husvärmen
Solfångarna kan även ge ett energitillskott till husets uppvärmning och då minska behovet av inköpt energi med upp till 15 procent beroende på var i landet huset finns och vilken befintlig värmekälla som finns i huset. Energibehovet för husuppvärmningen är som högst när solen står lågt. Därför rekommenderar Bosch att anläggningen i första hand dimensioneras för tappvarmvatten och i andra hand som tillskottsvärme för huset.

Så här fungerar det
Solfångarna monteras med fördel på ett lutande tak men det går även att montera på plana tak, på väggen eller på marken. Den energi som solfångarna levererar laddas till en varmvattenberedare, ackumulatortank eller till en värmeväxlare.

Solfångaranläggningen fylls med en speciell vätska som är frostsäker ned till minus 28 °C. Vid lägre temperaturer blir den som små iskristaller och expanderar inte.

Solfångaranläggningar är CO2 neutrala
Solenergi är i princip CO2 neutral. Solenergin ersätter upp till 60 procent av energibehovet för uppvärmning av tappvarmvatten. Därmed behöver denna energi inte produceras på annat sätt. Du skonar miljön och ser resultatet direkt i kronor och ören!

Ekonomi och mervärde
Investeringen i en solfångaranläggning är en engångskostnad. Den enda driftskostnaden är den energi som krävs för att driva cirkulationspumpen. Finns ingen solenergi tillgänglig står cirkulationspumpen still. Med en solfångare på taket kan du njuta extra av sköna bad, eftersom varken plånboken eller miljön drabbas nämnvärt!

Bosch solfångare kan installeras i de flesta hus och kan sänka energiförbrukningen för att värma varmvatten med upp till 60 procent.

Tag gärna kontakt med Lars Bergström, hans kolleger och återförsäljare nära dig,
Bosch Thermoteknik
Isafjordsgatan 15, 164 26 Kista
08-750 15 00
lars.bergstroem@se.bosch.com
http://www.boschvarme.se