När Hyundais återförsäljare på lördag öppnar dörrarna till sina bilhallar står Hyundais nya i20 i fokus. Bilen är en av Hyundais hittills viktigaste lanseringar i B-segmentet, ett segment där man sålt över 1 miljon bilar i Europa sedan 2002. I Sverige lanserar Hyundai tre motoralternativ: 1.2 l bensin, 1.4 l bensin samt 1.1 l diesel.
För den svenska marknaden är lanseringen särskilt viktig då Hyundai i20 är en av företagets bäst säljande bilar. Hyundai har sålt 12 300 av förra generationens i20 sedan den hade premiär 2009. Försäljningsprognosen för nya i20 för i år är 2 200 bilar.
Lanseringen markerar också starten för en lång rad nyheter som Hyundai kommer lansera de kommande åren. Hyundais svenska VD Thomas Holm berättar:
- Jag är enormt stolt och tacksam över att få jobba med Hyundai. Nya i20 har verkligen blivit en fantastisk bil som jag tror kommer tilltala svenska bilförare, såväl ung som gammal. Nya i20 är bara början på en kavalkad av nyheter som vi kommer att presentera de kommande åren. Bara i år kommer vi att presentera ytterligare fem stora bilnyheter för den svenska marknaden, och lika många nästa år.
Nya Hyundai i20 är helt och hållet designad och tillverkad i Europa, med den kräsne europeiska bilföraren i fokus. Detta har lett till en rad förändringar jämfört med föregående modell, men den största förändringen ligger i storleken. Hjulbasen på 2570 mm är 45 mm längre än föregångaren, som ger ett av de största kupéutrymmena i segmentet. Sammanlagda benutrymmena fram och bak är 1892 mm vilket också ligger i framkant för klassen. Karossen är 4035 mm, 40 mm längre än gamla i20. Även bagageutrymmet har vuxit rejält och slukar hela 326 liter, också bland det största för klassen.
Stora framsteg har också gjorts interiört, i synnerhet sett till utbudet av teknologiska och bekvämlighetsförhöjande tillval, som exempelvis backkamera, det nyckellösa låssystemet SmartKey och parkeringssensorer både bak och fram. Ytterligare ett tillval, som höjer både utrymmes- och komfortkänslan, är panorama soltak.
Men även grundmodellerna kommer att vara välutrustade, med bl a 6 krockkuddar, både bältessträckare och-påminnare för samtliga platser, eluppvärmd och läderklädd ratt samt fjärrstyrt centrallås med stöldlarm.
Nya i20 erbjuder också ett alternativ till integrerat navigationssystem i form av en dockningsstation för iPhone och Samsung Galaxy. Telefonen kan laddas i dockningsstationen och ansluts till bilens högtalarsystem via Bluetooth. Ett kostnads- och utrymmeseffektivt alternativ till traditionella navigationssystem, i synnerhet nu när dagens smarta telefoner redan har egna kartor inbyggda.
Andrahandsvärdet för nya Hyundai i20 väntas också bli högre jämfört med såväl gamla i20 som med flera av konkurrenterna. Detta enligt en rad analyser genomförda runt om i Europa. Rapporterna visar att andrahandsvärdet för nya i20 är 7 procent högre än för föregående modell.
I Österrike slår Eurotax fast att 1,2 liters bensinversionen behåller 49 % av ursprungspriset efter tre år och 45 000 km, flera procent högre än konkurrenter som Renault Clio (43 %), Peugot 208 (41 %), Citroën C3 (40 %) och Opel Corsa (39 %).
Enligt den franska publikationen L’Argus kommer i20 att i Spanien och Frankrike behålla 46 % av sitt värde efter tre år och 45 000 km. Enligt DAT i Tyskland kommer de tyska förarna att få tillbaka 49 % av bilens värde med samma parametrar.
Se bifogad tabell för detaljerad information om andrahandsvärdena.
Nya Hyundai i20 kostar från 129 900 SEK.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle.
- Det ska bli spännande att kunna visa den nya i20 för våra kunder eftersom modellen har blivit så populär, säger Christer Dahlbom, vd för Dahlboms Bil.
Se även: http://gestrikemagasinet.se/videos/view/premiar-for-nya-hyundai-i20

Hyundai Bilar AB, http://www.hyundai.se, bildades 1990. I Sverige har Hyundai idag 85 försäljningsställen och 111 serviceverkstäder landet runt.
Hyundai Motor Company startade sin verksamhet 1967 och är nu Koreas ledande biltillverkare med försäljning i 186 länder via 5 300 återförsäljare. 2013 såldes 4,7 miljoner Hyundaibilar världen över och Hyundai Motor Company är världens fjärde största biltillverkare. Hyundai har idag 12 bilfabriker; tre i Korea, tre i Kina, Indien, Turkiet, USA, Tjeckien, Ryssland och Brasilien.
Se även: http://www.hyundai.se
Följ oss på http://www.facebook.com/hyundaisverige