Universeum kan definieras som ett ekologiskt hus med system för energi-, vatten- och materialflöden utformade utifrån ett globalt miljöperspektiv enligt följande:

Energi
Energianvändningen är låg. Den energi som bland annat alstras av gäster och teknisk apparatur i huset, tas så långt det är möjligt tillvara och omvandlas i huset.

Taket är konstruerat för att samla solenergi med hjälp av solceller för elproduktion. Solfångare på taket bidrar till varmvattenproduktionen.

Bergvärmeanläggning
En värmepumpanläggning omfördelar överskottsvärme inom byggnaden, alstrar kyla och bidrar till att lagra solenergi i en bergvärmeanläggning.

Universeum använder berget under oss för att värma huset på vintern och för att lagra överskottsvärme under sommaren och när vi har många gäster i huset.

För att täcka restrerande energibehov köps energi från Göteborgs fjärrvärmenät.

Materialåteranvändning
Under bygget av Universeum har målsättningen varit att utnyttja återanvänt material i till exempel återvunnet stål i armering och återvunnen aluminium i glaspartier.

Även i inredningen används återanvändbara material. Ett exempel är plaststolarna i Kaféet.

Övrigt material i byggnaden är valt av miljöhänseende med bl.a. tillverkningsförfarande och transportsträcka i åtanke.

Sprängsten
Sprängsten har tagits tillvara som fasadmaterial i form av stengabioner – sten som ligger i ståltrådskorgar i vissa väggpartier.

Byggmaterial förberedda för materialåtervinning
Om Universeum en gång i framtiden ska rivas eller byggas om, så är alla byggmaterial och konstruktionslösningar förberedda för materialåtervinning.

Minskat vattenbyte i akvarier med biobottnar
Biobottnar i våra akvarier omvandlar giftig ammoniak till ofarlig kvävgas och minskar därmed väsentligt behovet av vattenbyte.

För mer information se:
http://www.universeum.se/index.php?Itemid=157&id=145&option=com_content&task=view

Foto: Bergab

Fotnot: Vad kan ni berätta om ekohus och ekologiskt byggande? Hjälp oss i vår artikelserie genom att publicera på:
http://www.hembostad.nu/users/register