1. Vad anser du utifrån din yrkesroll att man bör tänka på avseende säkerheten i hemmet?
Det är högt fokus på larm idag men man kan inte bara förlita sig på det. Inbrottstjuvar gör en riskbedömning och det går snabbt att ta sig in om låset är dåligt och det tar några minuter innan väktare är på plats. Kolla låsen på dörrar, fönster och fönsterdörrar.

2. Vad anser du att man bör vidta för åtgärder utifrån detta?
Den optimala säkerheten är bra lås och bra larm! Börja med lås i ytterdörrarna och byt till ett säkert lås. Elektroniska lås är de bästa på dagens marknad. Se till att montera godkända lås på fönster och fönsterdörrar. Komplettera med ytterbelysning med rörelsedetektor. Det gäller att se till att huset eller lägenheten har säkerhetsutrustning som avskräcker!

3. Har du något råd och tips att dela med dig av som ökar säkerheten i hemmet?
Ha alltid låst även när du är hemma, det går snabbt att öppna ytterdörren och slita med sig ytterplagg med nycklar och värdesaker. Elektroniska lås är alltid låsta! Förvara dyrbarheter i bankfack, undvik att tala om på telefonsvarare eller på sociala medier att du är bortrest. Låt inte värdesaker ligga så att de syns från fönstren. Lås in redskap så att de inte kan användas för att bryta sig in. Gäller även stegar om fönstren på övervåningen inte har lås. Om stegen inte får plats så skall den låsas fast med rejält lås. Invändig belysning på timer är också ett bra sätt att skap osäkerhet för inbrottstjuven!
Mer info: http://lascity.se/