Vi går igenom några aspekter för dig att överväga när du ska välja ett nytt avlopp för större fastigheter.
Kapacitet och behov
Det du bör tänka på först är hur mycket avloppsvatten det är som fastigheten producerar. När det gäller större fastigheter, särskilt de som används som flerfamiljshus, gårdar, företag eller liknande så har dessa oftast ett högt vattenflöde som ett enskilt avloppssystem måste kunna hantera. Systemet måste vara dimensionerat för att klara den dagliga belastningen och eventuella toppar i användningen. Tänk både på nuvarande och framtida behov.
Markförhållanden och terräng
Markförhållandena på din fastighet är en annan viktig faktor. Är jorden genomsläpplig, eller finns det risk för högt grundvatten eller vattensjuk mark? Om marken inte är lämplig för infiltration eller markbädd kan ett system som inte kräver att avloppsvattnet filtreras genom marken vara ett bättre alternativ. Ett minireningsverk kan vara ett effektivt val eftersom det fungerar i de flesta typer av markförhållanden och erbjuder en hög grad av rening.
Är det så att fastigheten ligger i ett kuperat område, nära vattendrag eller har långt mellan byggnaderna, kan ett konventionellt självfallssystem bli dyrt och opraktiskt att anlägga. I sådana fall är ett LPS-system (Low Pressure Sewer), eller lätt trycksatt avlopp, ett utmärkt alternativ.
Drift, underhåll och ekonomi
Drift- och underhållsbehovet är också en avgörande faktor när du väljer avloppssystem. Ett större system kan kräva mer frekvent underhåll och tillsyn, så det är viktigt att tänka på hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga på detta. Ett LPS-system är i stort sett underhållsfritt, vilket gör det till ett praktiskt val för större fastigheter där man vill minimera underhållsbehovet.
Slutligen måste du som fastighetsägare ta hänsyn till både investerings- och driftskostnader. Ett självfallssystem kan verka som ett billigt alternativ på kort sikt, men i kuperade områden eller vid långa avstånd mellan fastigheter kan anläggningskostnaderna bli höga. LPS-system är ofta mer kostnadseffektiva i sådana situationer, eftersom de kräver mindre markarbete och kan hantera stora avstånd och varierad terräng.