Nu är de hemma i Sverige igen men när jag får tag i Åsa så är hon tillsammans med sin man i i Portugal där de bott i några månader och Åsa berättar att Ginsten har börjat blomma så det är stora gula blommor överallt och det låter ju helt underbart.

Om vi går tillbaka 50 år i tiden så är Åsa född på Gävle BB, uppvuxen i Sandviken och hon har gått i grundskola, högstadiet där. - När jag var liten så drömde jag om att bli musiker berättar Åsa och det kom nog sig av att jag spelade tvärflöjt i körer. Hon var aktiv i missionskyrkan och var med i deras orkester och körer samt i en sex-stämmig kör i Sandviken som heter Koromanderna. Den kören turnerade runt om i Europa. En körmedlem som också var med var Malena Erhnman, säger Åsa.

När Åsa gick ut 9:an så valde hon en linje i Gymnasiet inom Datateknik med extra humanistiska ämnen. Hon ville ha hela kakan som hon säger.

Det första arbete hon minns att hon hade är att hon var ungdomsledare på en dagaktivitet i Sandviken någon sommar och hon jobbade även på en sommargård i SMU Scouterna. När hon gått ur gymnasiet så jobbade hon 1 år FKG - Frikyrklig Gymnasist Rörelse som konsulent.

Efter detta flyttade Åsa ner till Borås där hon började på en utbildning närings databehandling. Det var också i Borås som hon träffade sin dåvarande man och blev kvar där. På den tiden jobbade hon flera omgångar inom hemtjänsten omlott med utbildningen.

Åsa träffade sen sin man Kjell som hon gifte sig med och de fick sen 2 barn ihop. De bodde på en gård där de var månskensbönder. Under den här tiden i livet jobbade hon ett tag på Ellos och sen på Hallêns och då som systemutvecklare. Lite senare började hon på Capdemie i Göteborg som konsult.

- En dag ville jag ta mig vidare och hoppade då av jobbet som konsult, berättar Åsa och jag började då läsa teologi i Stockholm och blev sen antagen som pastor inom missionskyrkan.

När Åsa studerade så jobbade hon i en församling i Tvärred men sen när hon var färdig så blev hon pastor i en av Equmeniakyrkans största församlingarna i Sverige som låg i Sjömarken där det var över 100 medlemmar.

– De fick tyvärr problem med ekonomin i församlingen och det blev maktkamp så personalen sades upp. En merit från denna tiden var annars att jag fyllde kyrkan med nya människor, berättar Åsa så det var väldigt trist att bli av med detta jobb.

Åsa berättar att när hon hämtat sig från allt med tidigare händelser så fick hon syn på en masterutbildning i tillämpad kulturanalys som hon sökte in på med hjälp av sin teolkand-uppsats.

- Den handlade om, säger Åsa hur man kan förkunna hopp till människor och jag kom in på en MACA, master-utbildning vid Lunds Universitet på grund av att de gillade uppsatsen och för att de gillade mina tankegångar och analyser. Hon fick då börja pendla till Lund. Åsa var nyskild, hade fått sparken och flyttat till lägenhet från villa. Jag bodde inneboende under veckorna i Lund under den här 2-åriga tiden medan utbildningen pågick. Efter utbildningen startade Åsa eget företag -10 inom kulturanalys. -Jag arbetade med kvalitativa kundanalyser och träffade samtidigt min nuvarande man på en jazzklubb i Borås, berättar Åsa.

"Jag blev uppraggad och nu är han min man sen 11 år tillbaka, säger Åsa och skrattar lite".

Livet gick vidare och när Åsa en dag var på en svensk-amerikansk affärskonferens så träffade hon en affärsängel som lär ut hur man pitchar för pengar, så Åsa presenterade sig för henne och körde sin affärspitch och fick då beröm från ledaren som jobbar mycket internationellt. Ledaren säger att det var den bästa hisspitch hon hört...i Sverige, säger Åsa stolt.

Det var 2012 och jag fick då första gången upp ögonen för folk som fick en woaw effekt av min korta hiss pitch och att jag sen spontant fick andra att prata med andra om mig berättar Åsa. Jag hjälper nu andra att dela med mig av allt jag lärt mig och önskade ibland att jag hade haft en som mig när jag startade företag.

- De som söker sig till mig, säger Åsa är oftast högutbildade och multikompetenta och har svårt att sätta ord på det dom gör och att sen även att tänka ur kundens synvinkel.

Nu har hon tävlat 2 gånger och blivit Nordisk Champion i Public Speaker - Det var då jag slutade som pastor, berättar Åsa och då jag fortfarande älskade att prata inför folk och anses av andra vara en inspirerande talare.

Hon sökte sen nya vägar att få hennes röst hörd . - Jag letade efter en scen med publik och då hittade jag Toast Masters International, som är en världsomspännande organisation för människor som vill utveckla sig inom kommunikation och ledarskap. Dom har tävlingar varje år och utser varje år en världsmästare. Det är ca 300000 medlemmar i organisationen och man börjar på klubbnivå och tävlar först i Sverige, Norden och sen i Europa.

– Jag har tävlat en gång i Aten och en annan gång i Krakow och sista gången på Europanivå så kom jag ända till finalheatet, berättar Åsa stolt. När hon tävlar i tal så framför hon ett designat och inspirerande tal på ca 7 minuter. Det får inte vara längre än 7.30 för då blir man diskad, berättar hon. Man vinner äran, PR och man blir ofta bokad som talare om man vinner eller blir bra placerad.

Dessa tävlingar har hjälpt mig att hålla kurser, föreläsningar och workshops på engelska då man fått rutin på detta.

Idag håller jag kurser för att lära folk att lära sig bygga sin storypower och för att bygga sitt varumärke samt att få dom att göra bättre affärer.

Alla föreläsningar försvann i och med Covid och många har idag inte längre råd att anlita konsulter och då i våras när min man gick i pension så bestämde vi oss för att ge oss ut i Europa.

Vi ville resa och då jag jobbar digitalt så blev det möjligt. Vi sålde huset i Sverige. Det var en väldig process att göra oss av med allt och det var så mycket grejer, du anar inte säger Åsa hur mycket man inte använder. Vi skaffade en stor husvagn som står nu på Björkö där vi har lite grejer kvar och sen skaffade vi en Citroen Jumper som min man byggde om till en liten husbil och åkte i oktober -20 via Danmark över till Europa. Vi hade som mål att komma till södra Spanien men fastnade i Portugal där vi är nu. Allt började stänga ner på grund av Covidsituationen så det var lite i senaste laget vi åkte iväg. Det var nästan tomma campingplatser där vi i princip alltid står, berättar Åsa när jag frågar om hon är rädd att de ska bli rånade. Portugal hörde vi inte var så drabbade av Covid så vi beslöt oss för att åka direkt ner dit.

Det har varit kallaste vintern nu i Portugal så vi beslöt oss för att hyra en stuga istället så jag hade lite mer utrymme att jobba. Boendet vi har är ett område med pool men den är väldigt kall. Fördelar med att göra som vi gjort är att man blir mycket friare och kan göra vad vi vill. När man tröttnar åker man vidare och det blir mycket billigare att leva så här. Hittar vi ett ställe där vi trivs så stannar vi där och en smart grej med att vi har med vår egen bil/husbil är att vi även har med oss en vespa. Då kan vi lätt förflytta oss och utforska omgivningen när vi har lust att ta oss en tur, säger Åsa.

- Mitt företag har format mitt liv och mitt liv har format mitt val av företag säger Åsa. Jag känner inte att jag jobbar, det bygger på min passion. Som småföretagare är jag mitt företag"

Jag håller förresten på att lansera Brand Elevator som är en kursportal berättar Åsa avslutningsvis.

Läs mer om Åsa: www.rydhard.com

Text: Eva-Lena Ivarsson     Foto: Åsa o Kjell Rydhard

www.connecthouse.se