– Vi är mycket nöjda med det här lyckade energiprojektet, berättar Torbjörn Backlund, teknisk förvaltare på Vasakronan. Vi konstaterar att vi gör en besparing på uppemot 30 % av värmekostnaden från igångkörningen i november jämfört med samma period förra året och motsvarande siffra för kyla ligger på mer än 80 %. Vi har nu inlett Etapp 2 där vi skall kunna producera en stor mängd kyla till fastigheten under sommarmånaderna.

Genom de stora besparingarna är återbetalningstiden för detta projekt endast 6-7 år och EFFAB har efter år av efterforskning, nytänk, tester och utvärderingar onekligen hittat en av nycklarna till ett riktigt bra resultat för energiåtervinning, enligt Mats Eriksson, VD på EFFAB.
Den anläggning som nu är levererad och installerad är en välbalanserad och specialanpassad ”energifabrik” med mycket genomtänkta funktioner, komponenter och en patenterad spillvattenväxlare. Vi producerar idag värme, varmvatten och kyla till fastigheten beroende av behovet. Vi har i ett samarbete med Vasakronans kompetenta personal och några andra parter successivt arbetat oss fram till det resultat som nu är i full drift.

I fastigheten finns förutom spillvattenväxlare också en solanläggning för varmvattenproduktion och ett köldbärarsystem för att återvinna energi och producera kyla. Resultaten som uppnås i fastigheten ligger i linje med eller till och med över både förväntningar och beräkningar. Varje fastighet är unik och har olika förutsättningar vilket gör det svårt att applicera standardlösningar. Man måste alltid göra en inventering och förstudier innan man kan säga om det finns förutsättningar för respektive fastighet.

– Vi kommer inom den närmaste tiden att inventera och göra en första analys på flera intressanta fastigheter och förhoppningen är att hitta flera fastigheter med samma potential som vi nu genomfört i det här lyckade projektet, säger Mats. Vi tackar även våra partners i projektet: HTVVS, Håkan Thor och Ecosience, Yngve Svensson för ett fantastiskt bra samarbete samt naturligtvis Vasakronan som verkligen har varit en engagerad och involverad beställare. Vi vill även tacka Energimyndigheten som varit med och finansierat mätningar utförda av KTH på uppdrag av BELOK.

EFFAB, Effektiv Energiåtervinning AB, levererar produkter och systemlösningar för återvinning och återanvändning av energin från spillvatten och andra återvinningsbara källor.
EFFAB är en helhetsleverantör som skräddarsyr och levererar lösningar för varje enskilt objekt och projekt för bästa lösning utifrån behovet.

För mer information kontakta:
Mats Eriksson
VD, Marknad/Försäljning
Telefon +46-70 314 69 06
Hemsida: http://www.effab.com

Bildtext: Från vänster: Mats Eriksson, VD på EFFAB med Dan Sellgren, specialist VVS-installationer, Torbjörn Backlund, teknisk förvaltare och beställare, samt Lennart Lifenhjelm, chef teknikstöd från Vasakronan.


Om spillvatten:
Spill- eller avloppsvatten kommer från bland annat toaletter, dusch, bad, disk och tvätt. Spillvatten genereras i fastigheter från såväl hushåll som kontor, bad- och tvättanläggningar samt andra verksamheter.