Cumulus Humilis

Trots att namnet på den här sortens moln är en aning komplicerat känner du säkert igen dem från serien Simpsons. Det är just dessa lätta stackmoln som dyker upp på himlen när stigande varmluft möter den varma luften som redan finns på höjd. Det här är ofta ett tecken på att vädret kommer att förbli vackert under hela dagen, och du kan därför planera dina utomhusutflykter utan att behöva oroa dig för att regn eller åska gör ett framträdande.

Cirrus Uncinus och Cumulonimbus

En lite enklare benämning av Cirrus Uncinus är Skidspetsmoln, och dessa kan varna om ett regn som inte dyker upp förrän en dag senare. Dessa moln bildas flera kilometer upp i luften och är ett tecken på att du med största sannolikhet kan förvänta dig ett lågtryck.

Ytterligare ett tecken på antingen regn, åska, hagel eller alla tre är Cumulonimbusmolnen. I folkmun kallas de för antingen bymoln eller det mycket lämpliga namnet åskmoln. Dessa moln befinner sig på en mycket hög höjd där fukten inuti förvandlas till is. Det är med andra ord ett ganska otrevligt väder som är på ingång.

Cumulus Congestus

Molnen Cumulus Congestus, eller upptornade stackmoln, kan ge dig ett hum om hur temperaturen kommer att se ut om en snar framtid. De påminner om sockervaddar och är varmare än den omgivande luften. Det här tyder på att luften uppe vid molnen för närvarande är ganska kall, och det är därför tryggt at anta att den här kylan snart tar sig ner till dig. Kanske slipper du regnet, men om du föredrar varma dagar ute i den friska luften bör du vänta med att ge dig ut.

Andra tecken än just molnen

Det är inte enbart molnen som kan hjälpa dig på traven när det kommer till att ta reda på hur vädret ska se ut. Du kan även hålla koll på hur svalorna jagar insekter. När det är lågtryck brukar insekter flyga närmare marken, och detta resulterar i att även svalorna flyger lägre än vanligt. Om svalorna runt dig flyger ganska lågt kan det här med andra ord betyda att ett lågtryck är på väg. Förhoppnings har du nu den viktigaste kunskapen som behövs för att kunna tolka vädret!

Källa: https://xn--vderstationsguiden-ltb.se/