Veronica är född och uppvuxen i Södra Dalarna i Horndal som ligger 2,5 norr om Avesta.

Hon har varit mycket på sin farmor och farfars gård berättar Veronica och säger att det var en helt under plats som heter Blomsterängen. Gården låg vid en återvändsgränd och gården låg härligt ute vid gärderna. -Där var jag mycket och lekte på gården när jag var liten säger Veronica

När Veronica var liten så var hon en riktig boknörd. Hon var även väldigt kreativ och ritade mycket men hängde också mycket med kompisar och det var så hon träffade sin första kille. Hon gick i 7:an när de träffades och hänge ihop ett tag men sen växte de ifrån varandra så när Veronica gick ur gymnasiet -89 så gjorde de slut. Vi hade inte samma intressen längre, säger Veronica.

Sen gick hon en 1-årig barnskötare-utbildning och jobbade med pooltjänst i Falun. -Sen så jag började jag vikariera på nog precis alla olika förskolor i kommunen hemmavid, berättar Veronica.

-Jag har varit helt otroligt nog också 13 år säsongsvis i blomsterbutik, Horndals blommor och trädgård heter företaget. Mest har det blivit jobb där när våren kör igång och över sommaren. Det har varit jätteroligt, säger Veronica.

2001 hittade Veronica mannen i sitt liv. De träffades i ett gemensamt kompisgäng. - Vi bor nu i Fornby. Uffe heter han och är elektriker. Vi brukar skoja lite då det skiljer så mycket i ålder mellan oss att när han körde moppe så körde jag 3-hjuling, säger Veronica och skrattar. Veronica berättar att barnen är utflugna så nu bor dom ensamma i huset med 2 Dvärgschnauzer hundar.

- Vi har tidigare haft hästar på gården så vi har ett stall och nu i det före detta stallet har jag gjort om sadelkammaren till kontor, berättar Veronica. I ”stallet”, som numera är mitt kontor, är det nu inrett med dator, skrivbord, böcker med mera berättar Veronica. 2013 då stallet blev tomt när hästarna flyttat, så funderade vi på vad vi skulle göra med stallet. Vi funderade först om Uffe skulle ha hem material och ha kontor där för familjeföretagets elfirma.

-Jag drabbades några år innan detta av utmattningssyndrom, berättar Veronica. - Första gången ville jag inte se symtomen. Jag trodde först att jag hade cancer då många i min släkt drabbats av detta. En dag kände jag när jag satt i kassan i affären att jag blev kallsvettig, det snurrade till och jag såg inte kassa-apparatens tangenter. Jag såg som en aura. Jag höll på att svimma. Jag sa till en kollega att jag tar rast men jag fick skjuts till akuten med högt blodtryck, illamående, yrsel och det fortgick i några veckor, så jag insåg att jag inte kunde vara kvar på mitt arbete och då beslöt jag mig för att vara tjänstledig och jag kom mig för att ta lastbilskörkort. Min pappa, farbror och min farfar har alla kört timmerbil. Jag tog CE körkort och det är det bästa jag gjort, säger Veronica. Hon fick jobb och körde ut mjölk för Långdahls Åkeri, till dagis och butiker och detta gjorde hon några år.

 När de sen började dra ner på personal så jag blev utan jobb Då började jag fundera på att starta eget och då stallet var tomt så då startade jag igång mitt företag som hette Shoes2Go. Skorna var träskormodell  med gummisula med stål-hätta med lite tuffa motiv för jag hade sett hur tråkiga skor alla yrkesförare hade på sig.

Det gick bra några år men Veronica kunde inte leva på det. Så hon var tillbaka igen som florist och då höll hon ännu en gång på att drabbas av utmattningssyndrom.

- Jag har en bok på gång som handlar om denna tid, berättar Veronica. Jag gick en kurs 1 år i Norbergs Folkhögskola. Kursen hette ”Skriv ditt liv”. Det var det roligaste jag gjort.  Vi var 15-16 personer som skrev självbiografier.

Veronicas mål var att hon skulle skriva hur det var när hon gick in i väggen och hur hon sen efter det tagit lastbilskörkort och sedan startat eget.

- De som har kikat i mitt bokmanus tycker att jag ska skriva den som en del självbiografi och en del till självhjälp, berättar Veronica.

-Jag har lärt mig mycket genom en metod som heter Konmari där Marie Kondo är grundare av metoden. Vad är det som är värt något för mig själv? Jag har plockat bort det som stör och lagt till det som berör i livet. Jag har plockat bort och lagt till det jag vill göra och har lagt till sådant som jag gillar som att läsa och driva projekt. Något jag också gjorde säger Veronica är att jag avvecklade mitt företag Shoes too go efter att jag gjort Marie Kondo,

Marie Kondo handlar först om att ta hand om sina saker så Veronica gick igenom varje dag i över ett år hela gården och alla hennes saker inne i huset. -Jag hade ett rum som var kaosrum. Något som man också gjorde var att man samlar sina grejer i kategorier, det kallas SpartJoy och går ut på att  man sparar bara sånt som man gillar eller som har en funktion. Man går igenom sina egna kläder, papper, böcker. Sen har vi Comono, då går man igenom verktyg, hobbygrejer med mera.

Det var så befriande och stressbefriande detta. Det hade gått så långt hemma så till slut kom jag till en gräns. Man hittade ingenting men nu efter vår rensning så har alla grejer nu hittat hem. Vi körde flera lass med hästtransporter. Jag skänkte eller slängde allt och sålde inget. Efter rensning så behöver jag nu endast 1 GARDEROB! Det är så skönt. 1 sak ut – 1 ny sak in. En sak vi får lära oss också av Marie Kondo är ett speciellt sätt hur man viker sina kläder på ett visst och det innebär att man på det viset går igenom plaggen och då så ser man eventuellt hål och annat och då slänger man detta plagg.

 Det här systemet fungerar på relationer och ekonomi med säger Veronica och berättar att hon börjat plocka bort sådant som ger negativ energi. Nu shoppar jag nästan ingenting längre heller. Detta har inneburit att vi har mer utrymme, det är mer lättstädat, vi har mycket mer pengar över och det blir lättare i sinnet säger Veronica.

Efter att jag lagt ner mitt företag som jag rensade bort med Marie Kondo effekten så blev jag kyrkvaktmästare. Men hur kom detta sig undrar jag. -Jag slängde ut på facebook att jag sökte ett jobb och då hörde en vän av sig att de behövde en kyrkvaktmästare så enkelt var det med den saken.

Veronica startade utöver sitt jobb i kyrkan ett nytt företag 2020 men söker nu ett nytt jobb några timmar för jag har problem med min fot så det är för tungt att jobba som kyrkvaktmästare.

Mitt nya företag heter Ordningsrik. Namnet betyder mycket för mig för jag är ordningsrik, säger Veronica. - Jag har upplevt mycket sorg och älskar skrivande och upptäckte en fantastisk kurs som jag har gått som heter Write your self. Med denna kurs kom jag på att alla dom här ofrivilliga sorgerna har förföljt mig i livet och det är väldigt befriande och skönt att få skriva av sig så därför vill jag nu förmedla detta till andra med sorgebearbetning med.

 -Jag insåg faktiskt tack vare Covid att jag måste arbeta med något som är mindre fysiskt tungt än jobbet som kyrkovaktmästare och då jag upptäckt att detta med skrivandet verkligen är min grej så är det detta jag vill jobba med, säger Veronica. Jag älskar att sitta vid mitt skrivbord. Jag hade önskat hjälpa folk administrativt, vara förlagsassistent, jobba med sociala medier. Jag utbildade mig till Write your self och nu får jag använda allt material som finns i 8 moduler så nu har jag tagit hjälp av Mejlcoachen Linda Lindberg. Linnova Karriär med att konfiguera och få ihop kurser, inspiratonsbrev, betallösningar.

Läs mer om Veronica Olsson

www.ordningsrik.se

 

Text: Eva-Lena Ivarsson      Foto: Veronica Olsson

Connect Point - Digital Tidning