Svenska Textil Design Skolan har sedan 1960-talet utbildat inom sömnad, mönsterkonstruktion och textil design. Skolan är strategiskt belägen i Yllefabriken i Järbo, endast tio minuter från skidorten Kungsberget vid Sandviken. Kurserna hålls av behöriga textillärare och efter varje kurs får deltagarna ett intyg. Nybörjarkurserna sträcker sig över två dagar på helgerna och ger en solid grund i sömnad. Därefter finns det fortsättningskurser med olika inriktningar.

Second hand – en växande trend

Enligt en färsk rapport från Myrorna har second hand-shopping blivit en integrerad del av svenskarnas konsumtionsvanor. 75 procent av svenskarna har köpt kläder eller prylar second hand det senaste året. Detta är en dramatisk ökning från fem år tidigare, då endast en tredjedel av svenskarna handlade begagnat. Caroline Andermatt, vd på Myrorna, betonar att second hand har gått från undantag till regel och att det är viktigt för både miljön och plånboken.

Att handla second hand har många fördelar. Enligt Myrornas rapport handlade nio av tio av ekonomiska skäl, men 78 procent också av miljömässiga skäl. Begagnade kläder är ofta av högre kvalitet och gjorda av robusta material jämfört med många av dagens massproducerade plagg. Birgitta Persson, ägare och en av kursledarna på Svenska Textil Design Skolan, säger:
– Äldre kläder håller ofta en betydligt högre kvalitet och är gjorda av rejäla material som skinn och robusta tyger. Genom att lära sig sy om dessa plagg kan man skapa unika kläder som håller länge.

Kurser som inspirerar

Svenska Textil Design Skolans kurser ger deltagarna möjlighet att förvandla second hand-fynd till trendiga och hållbara plagg. Genom att gå på en eller flera av skolans uppskattade helgkurser kan man lära sig grunderna i sömnad och vidareutveckla sina kunskaper i olika påbyggnadskurser. Birgitta Persson understryker vikten av att sprida kunskapen om hållbar klädkonsumtion:
– Genom att gå våra kurser kan man inte bara spara pengar och bidra till en mer hållbar värld, man får också chansen att skapa något unikt och personligt, säger Birgitta.

Second hand-marknaden fortsätter att växa och allt fler svenskar ser fördelarna med att köpa och använda begagnade kläder. Om trenden fortsätter kan vi kanske om fem år se en majoritet av svenskarna handla second hand. Genom att delta i kurser på Svenska Textil Design Skolan kan du vara en del av denna hållbara framtid och samtidigt utveckla dina färdigheter i sömnad och design.

Nästa kurs startar lördag 25 maj. Så varför inte ta steget och anmäla dig till en helgkurs? Lär dig skapa unika plagg av hög kvalitet och bidra till en mer hållbar värld.

För mer information om kurserna och programmet:
https://textildesignskolan.se/calendar

Kontakt:
Birgitta Persson
info@textildesignskolan.com
070-968 99 79
Yllefabriksvägen 34, 811 95 Järbo

För mer information se: https://textildesignskolan.se

Om Textil Design Skolan
Svenska Textil Design Skolan lär ut sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design. Lokalerna är på en strategiskt belägen plats i Yllefabriken i Järbo, endast 10 minuter från den populära skidorten Kungsberget.
Textil Design Skolan i Sandviken AB har en lång tradition av att utbilda inom området och grundades redan på 1960-talet.
Utbildningarna har endast behöriga textillärare till alla kurser och efter varje avslutad kurs ges ett intyg. Man erbjuder tvådagars nybörjarkurser på helgerna, sedan en fortsättningskurs som även den är en tvådagars helgkurs.
Efter nybörjarkurserna har deltagarna bra grunder i sömnad för att fortsätta med andra kurser. Har deltagarna andra motsvarande förkunskaper behöver de inte de två första kurserna. Sedan kommer man att ha olika påbyggnadskurser och även fortsättningskurser med olika inriktningar.