Skillnaden mellan de olika spabaden handlar mest om hur mycket vatten som ska värmas samt kapaciteten på värmaren, som spabadet är utrustad med, samt hur väl isolerat spabadet är.
Ett lågprisspabad från Asien eller Mexico kan förbruka dubbelt eller tre gånger så mycket energi per månad, så det kan bli dyrt i längden att köpa ett billigt spabad.

Vad ska man då tänka på när man ska investera i ett eget spabad?

Först och främst. Det är alltid klokt i att investera i förbättrad livskvalité och vardagslyx. Bortsett från att det är skönt att bada i ett spabad så förbättras blodcirkulationen och man mår helt enkelt bättre.

Några praktiska detaljer och frågor som det är viktigt att tänka på och få svar på:

● Vilket företag tillverkar spabadet och i vilket land?
Det är viktigt att tillverkaren är välrenommerad och har lång erfarenhet. Det kan bli dyrt i längden att köpa ett billigt spabad. Marquis® är ett amerikanskt företag med lång erfarenhet och deras spabad håller erkänt hög kvalité.

● Vilken kapacitet har värmaren?
Ett riktmärke är min 3 kW och gärna med steglös reglering för anpassning av uppvärmningen till utetemperaturen. På andra spabad slår värmaren av och på.
Marquis® spabad har värmare med 3 kW kapacitet och med steglös reglering.
Nordiska Kvalitetspooler har valt att låta SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, testa energiförbrukningen för Marquis® spabad. Energikostnaden för ett Marquis spabad, om man badar 30 minuter fyra gånger per vecka, varierar mellan drygt 200 och 400 kronor per månad, beroende på modell och storlek.

● Vilken sorts massage ska man välja?
Marquis® erbjuder prisvärda spabad i 5 olika produktserier, som alla möter högt ställda krav på kvalitet och funktion. Från Celebrityserien, som är en modell som ger den bästa massage som finns på marknaden, till Signatureserien, som dessutom har massor med olika funktioner och finesser.

● Hur många ska kunna bada samtidigt?
Marquis® Signatur-serien, Vector21 serien, E-serien, Celebrity och ATV erbjuder spabad med plats för 4 upp till 8 personer

● Vilken typ av vattenterapi vill man ha och hur ska den kunna varieras?
Marquis® Signatur-serien, Vector 21 serien E-serien, Celebrity och ATV erbjuder alla en bra massage och vattenterapi men de olika serierna har olika egenskaper. Varje spabad har en egen presentationsfilm som finns på http://www.Nordiskakvalitetspooler.se

● Vilka tillval finns det?
Bra tillvalsmöjligheter kan göra stor skillnad på spabadsupplevelsen! Marquis® erbjuder många olika tillval, bland annat den fantastiska MicroSilk®, som ger en skön och unik skönhetsbehandling som fräschar upp kroppen och får huden att se yngre ut.

● Vilken kapacitet har pumparna?
Det är viktigt att ha hög kapacitet på pumparna för att få hög kvalitet på vattnet. Marquis® pumpar har störst flöde per dygn av alla fabrikat. 91000 liter vatten per dygn går runt i systemet och det är cirka 3 gånger mer än närmaste konkurrent. Det betyder att man får det renaste och mest kristallklara vattnet i ett Marquis® spabad.

● Vilken kapacitet har vattenreningen?
Marquis ® har marknadens kanske bästa vattenreningssystem, som ser till att vattnet är så nära det naturliga tillståndet som möjligt!

● Hur fungerar drift och underhåll?
Så enkelt som möjligt - Marquis® har ett patenterat reningssystem som kallas Constant Clean. 30 minuter efter det att man har badat startar systemet upp. I Signatureserien finns det ett inbyggt inlinesystem, där doseringen av Bromin och Mineraler sköts helt automatiskt.

● Hur stor är värmarens effekt?
Ju högre effekt desto bättre funktion! Marquis® är försedda med värmare med effekt på 3 KW med steglös reglering.

● Vilken typ av elanslutningen rekommenderas?
Rekommendationen är 220 V med 3x16 A. Alla Marquis® spabad ska anslutas till 220 V, 3 x 16A

● Finns det referensobjekt i närheten?
Det finns Marquis® referensobjekt över hela landet. Coloramabutikerna kan informera om närmaste spabad.

● Hur är leverantörens service?
Nordiska Kvalitetspooler har ett väl utbyggt servicenät som ger snabb service om olyckan skulle vara framme.

● Vilka garantier gäller?
Enligt köplagen så räcker det med två års garanti men med Marquis® har man upp till 10 års garanti, med beroende på serie och modell.

Marquis® med MicroSilk® unika vattenbehandling är som att ge hela kroppen en syrebehandling, fuktande och återfuktande på samma gång, vilket gör att huden känns lyxigt silkeslen på samma gång som det minskar hudens fina linjer och rynkor. Mikrosmå bubblor sveper bokstavligt in kroppen i ett avslappnande, skummande moln av syre. Det är mikrobubblorna som gör det och syre är bra för huden. Ökad syrenivå ger bättre cirkulation och ”inre andning” (cellandning), vilket i sin tur gör huden skön och glänsande tack vare snabb hudcellsförnyelse.
Det finns alltså många egenskaper som man behöver titta på och jämföra för att man ska kunna välja det spabad som man verkligen behöver! Marquis® från Nordiska Kvalitetspooler erbjuder ett av marknadens bästa spabad, det finns få som kan matcha dem!
Alla Nordiska Kvalitetspoolers produkter är byggda för att ge sina ägare ett skönt och bekymmersfritt spabad!
Sök närmaste återförsäljare på http://www. nordiskakvalitetspooler.se

Test för kontroll av energiförbrukningen
Så här gick testet till för att kontrollera energiförbrukningen: Badet placerades i en klimatkammare och fylldes med vatten. Vattentemperaturen var +8°C. Badets termostat sattes på 38°C och uppvärmningen påbörjades. Temperaturen i kammaren var +7°C (ungefär motsvarande årsmedeltemperaturen i Sverige) och den relativa luftfuktigheten varierade mellan 70 till 90 % för att ge ett så naturligt klimat som möjligt. Locket lyftes av i 30 minuter under en av mätningscyklerna för att efterlikna situationen när man badar.