Undrar du varför man ska använda akustiska paneler, men kanske framförallt hur? Då kan du dra nytta av vår guide här nedan.

Vad är en akustisk panel?

Först och främst bör vi beskriva vad en akustisk panel är. Akustiska paneler är helt enkelt paneler som är ljudabsorberande. De används för att dämpa bakgrundsljud och minska buller och eko i ett utrymme. Många företag, exempelvis, använder akustiska paneler för att minimera risken för att deras anställdas hörsel försämras. Men också för att bättre kommunicera med varandra i till exempel en mötessal. De akustiska panelerna har helt enkelt många användningsområden.

Varför ska man ha akustiska paneler installerade?

Akustiska paneler används som sagt för att dämpa buller och liknande. Men varför skulle man vilja dämpa dessa bakgrundsljud? Jo, den främsta fördelen är att man ökar trivseln och den akustiska komforten för dem som befinner sig i rummet eller i närheten av det rum när de akustiska panelerna är installerade. För höga ljudvolymer är nämligen inte bara irriterande, men i viss mån också farligt för hörseln.

Akustiska paneler kan användas till olika ting beroende på hur de är installerade. Några akustiska paneler kan absorbera ljud, andra minska ljudföroreningar och andra agera som akustisk korrigering.

Hur och var placerade man akustiska paneler?

Oavsett om du ska begränsa att ljud sprids mellan rum eller minska bakgrundsljud, är det avgörande att bestämma en bra placering för de akustiska panelerna. Med rätt placering uppnår du nämligen den bästa prestandan med dem. Att hitta den perfekta positioneringen är dock inte helt enkelt eftersom det beror på ett flertal faktorer.

När du ska placera dina akustiska paneler ska du ha ting som storleken på rummet, användningsområdet för rummet, material i utrymmet och befintliga möbler i åtanke. Annars kommer dina akustiska paneler kanske inte göra det jobb de är menade att göra så bra.

Det bästa sättet att installera dina akustiska paneler är genom att använda en ljudisolerande film. Detta kommer du högst sannolikt att få med när du beställer dina paneler från en återförsäljare.

Tänk på det visuella också

Även om meningen med akustiska paneler är att minimera buller och att ljud sprids mellan rum, ska man inte glömma det visuella element som följer med. Akustiska paneler kan nämligen också förbättra det visuella utseendet på ett rum.

Panelerna går att få i många olika sorters färger och former, så se till att hitta paneler som passar bra in i det rum du tänker placera dem i. Du kan välja paneler med tryck eller enfärgade, med eller utan ram, och till och med lägga till ljus! Med det sagt kan du anpassa dina akustiska paneler så att de klär rummet snarare än att bara vara effektiva.