Det här med att få skapa med händerna i en värld som blivit allt mer artificiell kan betyda mycket. När du skiftar fokus på det som händer framför dig kan det bli ett sätt att må bättre. Att få struktur i vardagen och hitta en lugn. Stickningen blir lite som en meditation på grund av de repetitiva rörelserna och stillheten och skapande kan ett lugn uppstå.

Forskare vid Göteborgsuniversitet har gjort en studie där man samlat in 600 inlägg från ett forum på nätet där personer diskuterar sitt hobbystickande och vad det betyder för deras hälsa. Man har sedan låtit analysera innehåller enligt vetenskapliga metoder.

GAV KLARARE TANKAR

Joanna Nordstrand vid Göteborgs universitet som är arbetsterapeut och doktorand säger i ett pressmeddelande att: ”De som stickar har ett kreativt fritidsintresse som dessutom kan hjälpa dem att hantera sin vardag och på så sätt må bra. Jag är övertygad om att det är en del av svaret på varför så många stickar nuförtiden.

Forskarna fann att stickningen ger utövaren en identitet i ett kravlöst socialt sammanhang, att kunna handarbete är avstressande och det skapade dessutom en sorts vardagsstruktur i deras liv som personerna mådde bra av.

Man kunde också se att stickning gav bättre mående både i stunden och på sikt. Personerna vittnade också om att de märkte att deras tankar blev lättare att handskas med och att tankarna klarnade när de stickade.

VALDE STICKNINGEN ISTÄLLET FÖR ÅNGESTDÄMPANDE

Någon uttryckte sig så här: “Sköterskan ville ge mig ångestdämpande medicin tills jag sa att jag föredrog att sticka för att minska min ångest. Hon såg på mig och sa, ’Det är ju mycket hälsosammare än mediciner’ Eller hur?”

En annan person sa: “När mina föräldrar övertalade mig att gå till Närakutmottagningen stickade jag hela tiden som jag satt och grät bredvid min mamma i väntrummet, fortsatte att sticka under hela det timslånga besöket /…/. Jag har nu justerat min medicinering, men stickning är fortfarande mitt bästa verktyg för stressreducering.”

Här är den vetenskapliga studien: Journal of Occupational Science.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige