På alla 15 Bomässor i år kan besökarna träffa Matte & Willy från TV4:s program Bygglov. De bjuder på massor av underhållande och bra tips som du har nytta av hemma. Dessutom leder de den populära tävlingen Handy Girl!Matte Karlsson har jobbat som möbelsnickare i många år och har renoverat flera av Sveriges mest kända klubbar och restauranger. Men det var genom inredningsprogrammet Bygglov som Matte blev känd för hela svenska folket, för snart 11 år sedan.
– Jag hamnade på TV av en slump. Jag är god vän med en av producenten för bygglov, Thomas Lindgren, och han frågade om jag ville vara med, säger Matte.
Det har nu gått elva år sedan Bygglov började sändas på TV4. I programmet jobbar Matte tillsammans med en inredare och sin vapendragare Willy Björkman, som tar sig an olika familjers byggprojekt och renoveringar.
– Vi hjälper familjer runt om i landet med deras bygg- och renoveringsprojekt som har stannat av eller havererat av olika anledningar, säger Matte.
Just nu är Matte och teamet mitt upp i inspelningen av nästa säsong – ett tiotal fullspäckade program med nya familjer och nya projekt.
– Efter elva år är det fortfarande lika roligt, säger Matte. Det är ett väldigt varierande jobb och vi känner att vi gör väldigt mycket nytta.
Men på varje ort så tar Bygglov in ett lokalt byggteam som hjälper till att färdigställa projekten på de fyra dagar som varje program har till sitt förfogande.
– Vi hade ju aldrig klarat av att fixa de här stora projekten på egen hand på så kort tid, så de lokala byggteamen är oerhört viktiga, säger Matte.
Matte är en kille med många järn i elden. Han har varit med i Let’s Dance, hoppat hästhoppning på Stockholm International Horse show, hoppat simhopp i TV3:s Kändishoppet och spelat ishockey mot 1994 års OS-hjältar i TV4-programmet Hockeymatchen. Matte gillar bilar och snabba motorer. 2010 började han tävla i Porsche Carrera Cup. Då hade han ingen tidigare erfarenhet av banracing, men Matte hade en viss talang och slutade tvåa i GT3 Cup Challenge. Sedan några år tillbaka har han sitt eget Racing team – Cirkus Karlsson Racing och har i år fyra bilar i startfältet i Carrera Cup. Man kan säga att det är en barndomsdröm som gått över styr på äldre dar, säger Matte med ett skratt.
Carerra Cup körs tillsammans med STCC på olika racingbanor runt om i hela landet.
– Men i år ligger vi inte riktigt så bra till som vi hade hoppats, säger Matte. Just u ligger vi på tredje plats i mästerskapet med två tävlingar kvar.
Möt Matte och Willy på mässan
Matte tror att Bygglov och andra inredningsprogram har inspirerat många människor att fixa, renovera och redesigna sina hem. I år är Matte med på Bomässan runt om i landet där
han kommer att prata renovering och ge besökarna tips och idéer.
– Jag tror att en av de största fallgroparna är att folk har lite för stor tro på vad de klarar av, säger Matte. Det är mycket bättre att ta in professionella hantverkare som kan göra svåra och komplicerade jobb.
På Bomässan arrangeras tävlingen HandyGirl för kvinnor.
– Jag tror att det ofta är kvinnorna som kommer med renoveringsidéer och sätter ribban, säger Matte. Men att det ofta är männen som får göra de stora jobben. Men han ser med spänning fram emot Handy Girl-tävingarna på Bomässan.
– Jag tror att det finns jättemånga händiga tjejer där ute, så det ska bli en jättekul att följa tävlingen, avslutar han.