Universeum - Nordens största ekohus?
1/6, 2010 kl. 22:11Universeum i Göteborg är Nordens största Science center. Där kan man uppleva både rymden, regnskogen och oceanen. Med sju våningar fulla av häftiga upplevelser, spännande utmaningar och klurig kunskap är nog frågan om detta inte också är Nordens största ekohus i den mån det nu går att definiera vad ett ekohus är.
Energi
Energianvändningen är låg. Den energi som bland annat alstras av gäster och teknisk apparatur i huset, tas så långt det är möjligt tillvara och omvandlas i huset.
Taket är konstruerat för att samla solenergi med hjälp av solceller för elproduktion. Solfångare på taket bidrar till varmvattenproduktionen.
Bergvärmeanläggning
En värmepumpanläggning omfördelar överskottsvärme inom byggnaden, alstrar kyla och bidrar till att lagra solenergi i en bergvärmeanläggning.
Universeum använder berget under oss för att värma huset på vintern och för att lagra överskottsvärme under sommaren och när vi har många gäster i huset.
För att täcka restrerande energibehov köps energi från Göteborgs fjärrvärmenät.
Materialåteranvändning
Under bygget av Universeum har målsättningen varit att utnyttja återanvänt material i till exempel återvunnet stål i armering och återvunnen aluminium i glaspartier.
Även i inredningen används återanvändbara material. Ett exempel är plaststolarna i Kaféet.
Övrigt material i byggnaden är valt av miljöhänseende med bl.a. tillverkningsförfarande och transportsträcka i åtanke.
Sprängsten
Sprängsten har tagits tillvara som fasadmaterial i form av stengabioner – sten som ligger i ståltrådskorgar i vissa väggpartier.
Byggmaterial förberedda för materialåtervinning
Om Universeum en gång i framtiden ska rivas eller byggas om, så är alla byggmaterial och konstruktionslösningar förberedda för materialåtervinning.
Minskat vattenbyte i akvarier med biobottnar
Biobottnar i våra akvarier omvandlar giftig ammoniak till ofarlig kvävgas och minskar därmed väsentligt behovet av vattenbyte.
För mer information se:
http://www.universeum.se/index.php?Itemid=157&id=145&option=com_content&task=view
Foto: Bergab
Fotnot: Vad kan ni berätta om ekohus och ekologiskt byggande? Hjälp oss i vår artikelserie genom att publicera på:
http://www.hembostad.nu/users/register
Denna artikel är publicerad på Hem & Bostad via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!