Men det är många som inte kan eller har tid att vårda anhörigas gravstenar. Anhöriga kan sköta gräs- och markytorna vid gravplatserna själva eller anlita Svenska Kyrkans Kyrkogårdsenhet att göra det.
- En del sköter inte alls vilket gör att det växer ingen, säger Anders Winroth, stf kyrkogårdschef. Gravplatsen kan då bedömas som vanvårdad och efter en procedur på minst 3 år återtas gravrätten av kyrkorådet.
Mehrdad Nesaei, Glasakuten, har uppmärksammat problemet med ovårdade gravstenar och har startat en ny tjänst, Gävle Väntjänst, som erbjuder rengöring, iläggning av bladguld och allt annat som behövs för att gravstenen ska bli fin och presentabel.
- Jag besöker ofta kyrkogårdar eftersom jag vill visa min respekt för döda vänner och då känner man också det är en fridfull plats, säger Merhdad Nesaei. Men jag blir också ledsen när jag ser att en del gravstenar är smutsiga och dåligt skick, kanske för att de anhöriga är gamla och inte orkar sköta om dem eller bara inte vet hur man gör.
Glasakuten har uppdrag med fönsterputsning så den nya tjänsten ligger ju nära till.
Det har ju också varit en del uppmärksamhet kring att gravstenar läggs omkull på grund av att de inte är säkert förankrade. Gävle Väntjänst erbjuder också möjlighet att ordna säkra fundament för gravstenar genom samarbete med ett byggföretag.
- När det gäller förankring så är alla gravstenar besiktigade och de som inte klarat kraven nedlagda, säger Anders Winroth. Det är Centrala gravvårdskommitténs riktlinjer som gäller oh i Gävle godkänns nymontage endast med så kallad Gro-sockel.
Merhdad har muslimsk bakgrund men är öppen för alla trosinriktningar.
- Jag har haft flera glasjobb inom kyrkan och det känns bra att kunna hjälpa dem eftersom kyrkan var ett stort stöd för mig när jag kom till Sverige, berättar Merhdad.
Behovet av uppsnyggning av gravstenar finns där men nu finns det alltså hjälp att få!