När lusten tagit slut
29/1, 2008 kl. 20:03Testa lite naturlig afrodisiaka för att få igång kärlekslivet.
Vissa afrodisiaka har fått sin betydelse i religiösa sammanhang och då ofta på grund av deras fallosliknande form (sparris, morot och banan) eller deras symbolvärde ur fruktbarhetssynpunkt (ägg och fröer av olika slag).
Ett annat slags afrodisiaka anses ha en faktisk kemisk påverkan på libido och fertilititet, såsom ostron som innehåller höga halter sädproducerande zink och choklad som är full av kärleksmolekylen fenyletylamin.
En tredje typ är de livsmedel som förknippas med lyx och som förmodligen fungerar som någon typ av maktmanifestation, vilket i sin tur skapar en erotisk stämning. Till denna grupp hör naturligtvis bl.a. champagne, hummer och tryffel.
Klassiska afrodisiaka är bl.a. ostron, tomater, pinjenötter, tryffel, choklad, kyckling, anis, sparris, mandel, avocado, bananer, morötter, potatis, koriander, hummer, fikon, vitlök, ingefära, honung, lakrits, senap, muskot, ananas, basilika, jordgubbar, ägg och vanilj. Man kan tro vad man vill om afrodisiaka, men något vet jag med säkerhet och det är att viss mat kan ha direkt motsatt effekt. Är man ute efter en romantisk kväll så ska man definitivt inte ladda upp med pommes frites, risberg, tjocka gräddsåser, pizza, stora brödmängder, stabbig äppelpaj, en stor skål med grillchips och en annan stor skål med lösgodis, för då blir det garanterat inga barn gjorda…
Lustfylld kycklingtallrik
2 personer såklart
2 stora kycklingfiléer
2 bakpotatisar
1 avocado
2 morötter
10 färska gröna sparrisar
1 ägg (helst sköldpaddsägg, men annars går det bra med vanliga hönsägg)
1 ½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2,5 dl lätt crème fraiche
2 tsk stark grovkorning senap
2 krm mald koriander
½ dl hackade mandlar
salt och peppar
1 tsk hel anis
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i långa fina klyftor. Vänd potatisklyftorna i olivolja, anis och lite salt och lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper i botten. Stoppa in dem i ugnen ca 40 minuter före servering.
Gör såsen genom att koka ihop vatten, buljongtärning, crème fraiche, senap, koriander och hackade mandlar. Låt sjuda en liten stund och smaka av med salt och peppar.
Skär morötterna i långa stavar och koka dem i saltat vatten tillsammans med sparrisarna i ca 20 minuter. Lägg ägget i vattnet när det återstår 7 minuter av koktiden.
Skär kycklingfilén i långa stavar, vänd i salt och peppar och stek i stekpanna.
Skala avocadon och skär den i långa klyftor.
Lägg upp kyckling, potatis och grönsaker i en ring på tallriken och lägg en ägghalva i mitten. Ringla såsen i ringar runt tallriken.
Servera med ett mustigt rött vin och avsluta med ett par bitar riktigt mörk choklad…
Denna artikel är publicerad på Hem & Bostad via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!