Pizzornas paradis
29/1, 2008 kl. 22:11Capricciosa eller Hawaii - vi svenskar älskar våra pizzor.
Det underbaraste är dock att man i princip kan plocka upp en meny i en pizzeria i Skåne och göra beställningen på en pizzeria i Östersund. Utbudet på våra pizzerior är med andra ord väldigt homogent. Först har vi pizzorna, de älskade pizzorna som fyllt svenskarna sedan sextio/sjuttiotalet – allt från Margeritan via Cappriciosan och Vesuvion till Specialaren. På många pizzerior har man dessutom möjligheten att få pizzan bakad the american way, alltså som en så kallad pan pizza med tjock botten. Utöver pizzorna har vi kebabköttet, som ganska snabbt fått en given plats på den svenska pizzerian och som oftast serveras i pitabröd, i tunnbrödsrulle eller som en kebabtallrik med pommes frites – vissa pizzerior erbjuder även kyckling i samma kostymer. Sist men inte minst så har vi salladerna för de i sällskapet som vill tänka på midjemåttet – kycklingsallad och tonfisksallad är standard och på de flesta ställen kan man även få räksallad och grekisk sallad.
Jag är väldigt förtjust i pizza, men lyckas alltid åstadkomma ett och annat höjt ögonbryn när jag beställer pizza utan ost (jag tycker nämligen väldigt illa om ost i alla former). Om man lagar pizza själv så är det dock möjligt att toppa den med alla möjliga och omöjliga saker. Det är också detta som gör pizzan till trevlig bjudmat, då gästerna kan komponera sina egna pizzor på degen som du redan slängt ihop. Nedan kan du läsa hur jag gör pizza.
Den godaste pizzan
4 stora pizzor
Deg
1 l vetemjöl
1 tsk salt
50 g jäst
4 dl vatten
4 msk olja
Lös upp jästen i saltet i en stor bunke och häll i vatten och olja
Blanda degvätskan med mjölet och knåda rejält i några minuter.
Låt degen jäsa under duk i en timme
Tomatsås
1 burk krossade tomater
½ gul lök
½ dl olja
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
salt och peppar
Kör alla ingredienserna i en mixer och ställ åt sidan
Toppingförslag
olja
100 g rökt skinka
200 g stekt köttfärs
½ gul lök, fint skivad
4-5 skivade champinjoner
1 skivad grön paprika
1 burk ananasringar, delade i bitar
mer oregano
riven ost
Sätt ugnen på 275 grader.
När degen är jäst delar du den i 4 delar och kavlar delarna till tunna rundlar och lägger dem på två smorda plåtar (annars kan man göra det enkelt för sig och kavla ut 1 stor rektangulär pizza på varje plåt).
Häll ut en skvätt olja på varje pizza och pensla ut i kanterna (snåla inte på oljan – den är viktig).
Fördela tomatsåsen på pizzorna och bred ut med en sked.
Lägg ut toppingen, skaka över lite mer oregano och strö slutligen över den rivna osten.
Låt pizzorna tillbringa 10 minuter längst ner i ugnen och njut dem sedan omedelbart med kall öl.
Denna artikel är publicerad på Hem & Bostad via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!