Trerätters kärleksmiddag
29/1, 2008 kl. 21:19En romantisk middag för två.
Förrätt – läckra laxpaket
4 rektangulära filodegsplattor
olivolja
1 bit laxfilé ca 125 g
1 dl crème fraiche
1 msk hackad dill
salt och peppar
Koka laxbiten tills den är genomkokt (ca 10 min). Mosa ihop den med crème fraiche och dill och smaka av med salt och peppar.
Lägg ut en filodegsrektangel och pensla hela ytan lätt med olivolja. Vik på längden tre gånger så att du får en långsmal rektangel. Lägg en klick av laxröran i ena hörnet. Vik sedan det laxfyllda hörnet flera gånger i trekant tills hela filoplattan är vikt. Gör likadant med de andra tre filoplattorna. (Om du inte skall tillaga paketen än, så kan du nu ställa dem i kylskåpet med en fuktig handduk över) Sätt ugnen på 200 grader, lägg laxpaketen på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ägg. Grädda i ca 15-20 minuter tills de är gyllenbruna.
Huvudrätt – Linguini med tigerräkor
Ca 200 g råa skalade tigerräkor
200 g linguini-pasta
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
saften av ½ citron
2 msk hackad persilja
ca 10 gröna färska sparrisar
salt och peppar
Koka pastan med lite salt och olja i en stor kastrull. Koka sparrisarna i en annan kastrull. Smält lite av smöret i en stekpanna och rör ner räkorna. Stek i någon minut tills de har börjat ändra färg och pressa ner vitlöken i stekpannan. Stek i ytterligare någon minut och häll sedan i vinet. Koka upp och tillsätt resten av smöret. Pressa i citronsaften och smaka av med salt och peppar. Rör ner den hackade persiljan. Häll vattnet av pastan när den är färdig och rör ner räkröran. Sila bort överflödig vätska och servera med nykokt sparris.
Dessert – Lyxig och enkel chokladmousse
100 g mörk blockchoklad
1 ägg
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde
3 stora jordgubbar
likörfyllda praliner (typ Fazers),
lite florsocker
Smält chokladen över vattenbad. Vispa ägget och rör ner i chokladen tillsammans med vaniljsockret. Vispa grädden och rör ner i chokladsmeten – spara lite till dekoration! Stjälp upp moussen i skålar, täck med folie och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar. Lägg en klick vispad grädde på moussen, placera tre jordgubbshalvor på grädden och strö över lite florsocker genom en sil. Krossa pralinerna lätt i en liten skål och häll över. Ät omedelbart.
Denna artikel är publicerad på Hem & Bostad via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!