Vårjobb i trädgårdeen
29/1, 2008 kl. 21:14Här har ni en kom-ihåg-lista för vårträdgården.
Plocka in kvistar från tidigblommande buskar och träd för blomning inomhus. En vas gulblommande forsythiakvistar på köksbordet kan göra vem som helst glad.
Har du växthus så är det en bra idé att städa rent det innan man sätter igång med förkultivering och avhärdning. Sätter du igång tidigt med sådderna så är det bra med en frostvakt eller isolering med bubbelplast.
Klipp ner fjolårets perenner och ta bort växternas skyddande lövtäcke först när risken för kraftig nattfrost är förbi. Det gäller att vänja växterna långsamt och inte utsätta dem för stora chocker när det gäller solljus och temperatur.
Klipp bort fjolårets bärgivande hallonkvistar och lämna bara kvar nya skott. Beskär vinbär så att du rensar bort de äldsta grenarna, så blir skörden rikligare.
Plocka fram de dahliaknölar du haft vilande under vintern och plantera dem i stora krukor. När knölarna väl börjat skjuta skott så går det fort – se därför till att du inte planterar för tidigt ifall du inte har något ljust och svalt ställe att förvara dem på.
Köp hem krukor med fördrivna narcisser och andra lökar så fort du får tillfälle. De lyser upp i fönstret såväl som på köksbordet och längre fram när de vissnat ner är det bara att gräva ner dem i rabatten för vårfägring i många år framöver.
Köp spännande fuchsia- och pelargonsticklingar och driv upp i små krukor på fönsterbrädan. Omskola till större krukor allt eftersom de växer så kommer du till sommaren ha mängder av fina krukväxter till verandan.
Sortera bland fröpåsarna och dela upp dem i olika högar med utgångspunkt i såtider. Under mars och april är det många frön som bör förkultiveras. Se till att de får massor av ljus och inte för mycket värme när de väl kikat upp ur jorden. Gallra bland sådderna så att de inte står för tätt och omskola till egna småkrukor när de fått två-fyra blad utöver hjärtbladen. Jag brukar sätta två eller tre i varje kruka till att börja med ifall några stryker med.
Plocka fram övervintrade fuchsior och pelargoner, beskär dem ganska hårt och plantera om i ny jord. Glöm inte att sätta några sticklingar av ”klippet”. Växterna ska stå svalt och ljust för att undvika att de skjuter långa bleka skott.
Ta sticklingar av savande buskar.
Fyll några stora krukor vid entrén med generösa mängder penséer, narcisser och annat vårblommande. Byt ut sånt som vissnat så att du alltid har blomfägring vid dörren.
Kalka gräsmattan tidigt, gärna direkt på snön. Gödsla gräsmattan när snön smält och lökväxterna när de blommat över. Plocka också bort blommorna på överblommade lökväxter.
Förgro potatis i låga papplådor med lite fuktig jord i botten. Placera lådan ljust och svalt.
Ut och rensa så fort du ser att kvickrot och kirskål börjar kika upp. Ju tidigare desto bättre. Rensar man ihärdigt fram till midsommar så slipper man vänligt mycket rensande därefter.
Städa verandan så snart du kan – när de första värmande solstrålarna finns det trevligare saker att göra än att sopa verandagolv och torka av trädgårdsmöbler – då vill man hellre sitta ner och njuta.
Ut och leta sniglar – det finns antagligen massor av övervintrade rackare som bara väntar på att du ska stoppa ner lite nya gröna godbitar i rabatterna. Använd, sax, snigelmedel, fällor eller vad du nu trivs bäst med för att göra dig av med eländet. Passa också på att klämma ihjäl de röda liljebaggarna som gömmer sig i liljornas alla veck så snart de kommit upp ur jorden.
Vårstäda i trädgården! Räfsa bort gamla löv och nedfallna kvistar och ge gräsmattan en rejäl omgång med räfsan för att få bort mossa.
Börja så på friland i början av april om du bor söderut. Många grönsaksfröer och sommarblommor kan sås tidigt och när jorden rett sig och inte längre klibbar fast på spaden så är det absolut dags. Man kan alltid slänga över lite fiberväv om fröna börjat gro och det är risk för frost.
Gräv upp och dela perenner som blivit för stora eller kala i mitten. Speciellt höstblommande sorter är bäst att dela nu på våren.
Beskär rosorna när björkarna fått musöron.
Denna artikel är publicerad på Hem & Bostad via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!