Med unga katter i en mindre lägenhet kan du praktiskt taget räkna med att dina katter kommer klättra i allt du har av hyllor. Mycket möjligt är det också att de välter ner saker därifrån och det blir väldigt rörigt. Att köpa ett nytt klösträd av en lite större variant kostar dock alldeles för mycket! Jag tog mig då friheten att bygga ett eget klätterträd. Det som verkligen kan få ner priset här är om du redan har saker hemma, eller kanske kan fråga föräldrarna om vad de har nere i källaren som du kan använda. Hur som helst finns det många sätt att få ner priset på ditt egendesignade klätterträd.

Det första du behöver göra är att rita en skiss på trädet med alla mått. Det här är inte alls så svårt som det kanske verkar och du kan självklart ta måtten från ett träd du sett på internet som kanske är för dyrt för att köpa. När du gjort din skiss är det bara att ta dig ut och leta material. Du kommer att behöva;
+ Någon form av träskiva. Här är det bra om skivan inte är för tung, för då blir det jobbigt att flytta trädet senare.
+ Pappersrör. Finnas billigt att köpa på K-rauta i olika tjocklekar.
+ Tyg. Du kommer att behöva ett tyg att täcka träskivorna med. Här kan du välja helt fritt precis hur du vill på vilken prisnivå du vill. I vanliga klätterträd i butiker har man använt plysch men det går egentligen lika bra att göra en billigare variant och använda fleece. Det som är så bra med att välja tyg själv är att du kan anpassa det efter var trädet ska stå och matcha som du vill.
+ Matta av sisal eller något annat hållbart material/sisalrep. Om du bara vill ha en liten del av trädet täckt med klösyta går det bra att köpa sisalrep och limma fast, men vill du ha större ytor täckta är det bättre att skaffa en matta och häfta fast runt dina papprör.
Mattan är ett bra exempel på något du kan spara in kostnaden ordentligt på. Här är det bästa att leta på någon gammal matta du redan har eller gå på loppis.

När du väl har alla saker behöver du bara såga ut de bitar av trä du vill ha, häfta fast tyg på dem och sedan skruva fast allting med en skruvdragare. Det enklaste sättet att få fast papprören i träskivorna är att sätta fast träklossar på träskivorna först på ställe rören ska vara på. Här är det viktigt att du ser till att klossarna är lagom stora så att de går ner i röret och sen också sitter fast ordentligt i röret. Till sist kan du häfta fast mattan eller limma fast repet runt papprören. Nu har du ett nytt klätterträd till dina katter som du har gjort alldeles själv. Snyggt!